Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2008 11:09

У День закоханих британцям дарують обійми, а японцям шоколад (ФОТО)

14 лютого прийнято вважати Днем всіх закоханих. Офіційно це свято існує вже більше 16 століть. Масово День святого Валентина відзначається з ХIII століття в Західній Європі, з 1777 року в США.

У свята є свій натхненник - християнський священик Валентин, який мирив закоханих, які посварились, допомагав писати освідчення в коханні і дарувати подарунки. За волею імператора, Валентина засудили до страти. За день до страти священик написав дівчині, в яку був закоханий, прощального листа, де розповів про свої почуття, і підписав його "Твій Валентин". Прочитано його було вже після страти.

Згодом, Валентина, який постраждав за християнську віру, було канонізовано католицькою церквою. А в 496 році римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина. З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви (разом з іншими римськими святими, відомості про життя яких суперечливі та недостовірні).

Проте традиція дарувати цього дня "валентинки" і подарунки збереглася, причому в кожній країні - своя. Наприклад, в Японії існує традиція дарувати цього дня солодощі. А у пристрасних французів в день святого Валентина прийнято дарувати коштовності, в романтичній Данії люди надсилають один одному засушені білі квіти.

У Британії незаміжні дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на чоловіків, які проходять. Згідно з повір"ям, перший чоловік, якого вони побачать, і є суджений.

Але є в світі деякі країни, які особливо вирізняються своїми традиціями святкування Дня святого Валентина. В першу чергу, це Саудівська Аравія, яка є єдиною в світі країною, де це свято офіційно заборонено, причому під страхом великих штрафів.

У Нью-Йорку в день святого Валентина 13 пар дадуть обітницю вічного кохання майже на хмарах - на оглядовому майданчику найвищого хмарочоса мегаполісу "Імпайер стейт білдінг", повідомили організатори акції.

Перш ніж піднятися на оглядовий майданчик, розташований на 86-му поверсі, наречені пройдуть процес перетворення з косметологами, перукарями, іміджмейкерами і модельєрами.

Крім того, Sotheby"s ("Сотбіс") в Нью-Йорку приурочив до дня святого Валентина добродійний "червоний" аукціон, очікувана виручка від якого у розмірі 40 мільйонів доларів буде направлена на допомогу ВІЛ-інфікованим в Африці.

Ініціювали аукціон лідер легендарної рок-групи U2 Боно і британський концептуаліст Демієн Херст, який виставив дві свої роботи - аптечна шафа зі справжніми ліками для хворих СНІД-ом і серце у вигляді пряника з підписом "Все, що вам треба - це любов".

Кращим подарунком в день святого Валентина стануть обійми і поцілунки, стверджують британські дослідники. Витрачатися на дорогі подарунки в день закоханих зовсім необов"язково. Більшість з 2,5 тисяч опитаних зізналися, що їм не вистачає елементарних проявів любові та турботи.

Та все ж багато британців мають намір зробити пам"ятні коханим подарунки. Онлайн опитування на сайті платіжної системи Paypal показало, що в середньому кожен британець готовий витратити на подарунок близько 70 фунтів стерлінгів. При цьому "розоритися" на День святого Валентина згодні, в першу чергу, чоловіки від 25 до 34 років.

Дослідження показало, що найменше 14 лютого закохані хотіли б отримати шоколадні цукерки і червоні троянди. Проте без традиційних для цього свята квітів і шоколаду все ж таки не обійтися. Цим фактом украй незадоволені британські захисники навколишнього середовища. "Зелені" провели своє дослідження, котре доводить, що попит на букети і солодощі в день закоханих призведе до загибелі планети.

Згідно з даними екологів, 90% квітів імпортуються з інших держав, головним чином Нідерландів, але часто і з інших кінців світу - з Кенії, Колумбії та Еквадору. Таким чином, в середньому один букет долає шлях в 2,5 тисяч кілометрів, перш ніж потрапляє на британський ринок.

Представники Асоціації захисту квітів і рослин попереджають, що купувати британські квіти в день святого Валентина не менш небезпечно для екології.

В Уельсі знайшлися навіть супротивники шоколадних цукерок, які стверджують, що для упаковки солодощів використовується дуже багато пластику і паперу. Активісти запустили цілу кампанію, закликаючи людей відмовитися від красивих, романтично оформлених упаковок.

Не дивлячись ні на що, Велика Британія готується до дня всіх закоханих: ресторани складають спеціальне святкове меню, а на вікнах магазинів з"являються червоні сердечка.

В Японії цього дня, на відміну від західних країн, головним подарунком вважається шоколад, і дарують його не хлопці дівчатам, а навпаки. Причому останнім часом дівчата все частіше радують себе самі. Цього року перед святом з"явилися спеціальні товари і послуги, орієнтовані саме на прекрасну половину людства.

Ювелірні прикраси, в яких метал поєднується з пластиком у вигляді шоколадної цукерки. Наприклад, ажурна діадема з зубцями, увінчаними пластиковими "цукерками", частина яких зроблена у формі серця, коштує 595 доларів. Є діадема трохи менше, прикрашена лише трьома "цукерками" під білий шоколад, з великим серцем в центрі. Кільця, ланцюжки з цукерковим кулоном або гумки для волосся обійдуться дешевшим - близько 30-60 доларів.

Ще одна незвичайна пропозиція, що з"явилася в останні два роки, - шоколадний масаж. Таку послугу надає один з першокласних готелів Токіо. Вважається, що запах какао і кофеїн допомагають розслабитися і зняти втому.

При цьому повністю відмовлятися від традицій японці не збираються.

Не зникли цього року і набори для чоловіків: ремінь і коробка трюфелів, шкарпетки і вузлик з шоколадними цукерками, набір носових хусток і шоколадне печиво у формі серця і багато іншого.

Особливим знаком уваги вважається шоколад, приготований власноруч, повідомляє NEWSru.ua

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «У День закоханих британцям дарують обійми, а японцям шоколад (ФОТО) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути