понеділок, 12 вересня 2011 19:00

У Чигирині волохата гусінь поїла листя на шовковиці й кленах

Коричнева волохата гусінь із чорними цятками з'їла листя на шовковиці й кленах. Нею встелені підмурки й стіни будинків в історичному заповіднику Чигирина.

"Вперше за 21 рік роботи таке нашестя гусіні. Це підтверджує таємничість місцевини — в Холодному яру може бути все",- сказав завідувач відділом Суботівського історичного музею національного культурно-історичного заповідника Чигирин Віктор Гугля.

Гусінь білого американського метелика на Черкащині перше з'явилась у 50-х роках. Після війни була міграція транспорту. Саме на ньому переїжджають відкладені личинки американського метелика.

"Нашестя гусіні не вперше. Воно повторюється з циклічністю 10-12 років. Користі для природи від американського метелика ніякої, а шкода велика. Гусінь разом із листям виїдає майбутнє суцвіття й наступного року можуть не вродити яблука, груші, сливи, вишні, шовковиця. Всього понад 300 видів", - розповів виконуючий обов'язки начальника Держінспекції з карантину рослин Черкаської області Віктор Жовнір.

Гусінь труять, але вона гніздиться на верхівках дерев, тому важко дістатись до її гнізд. До кінця вересня вона обплітатиме себе павутиною в кокон і ховатиметься на зимівлю. Від морозу частина шкідників мерзне, але білих метеликів на весну все одно прогнозують значну кількість.

Зараз ви читаєте новину «У Чигирині волохата гусінь поїла листя на шовковиці й кленах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути