середа, 23 квітня 2008 16:09

У Білій Церкві все-таки побудують сталепрокатний завод

У Білій Церкві все-таки побудують сталепрокатний завод

Міжвідомча урядова комісія, створена за дорученням 1-го віце-прем"єра Олександра Турчинова, у своїй переважній більшості підтримує будівництво в Білоцерківському районі Київської обл. сучасного електросталепрокатного заводу. Такий підсумок першого її засідання, що відбулося у вівторок в міськраді Білої Церкви.

"Цей завод безпечний для здоров"я людей і навколишнього середовища", - заявила під час роботи комісії завідувачка лабораторії гігієни планування населених місць Інституту гігієни і медичної екології ім. А. Марзєєва АМН України Інна Кірєєва. "Це буде сучасне електропрокатне виробництво європейського рівня. Ми в інституті все перевірили і вважаємо, завод не впливатиме на екологію вище встановлених допустимих норм, він безпечний", - підкреслила вона. При цьому Кірєєва додала: "Ті, хто проводить пікети і інші акції, просто не знають суті питання".

У свою чергу, представник Мінприроди Ірина Хоренжа ознайомила присутніх з висновками державної експертизи: "Проектована діяльність підприємства - екологічно допустима. Такий результат повторної і остаточної державної екологічної експертизи". Відповідаючи на критику із залу з приводу достовірності цих даних, Хоренжа упевнено заявила, що до такого висновку спеціально створена комплексна комісія Мінприроди прийшла після ретельної перевірки і аналізу всіх документів, в тісній співпраці з авторитетними науково-дослідними інститутами.

Урядова комісія надасть результати своєї діяльності в найближчі дні

Яких-небудь зауважень до інвестора - компанії "Еврофінанс" не було також і у представників Мінпромполітики і інших відомств. Деякі процедурні питання залишилися на розгляді комісії, проте віце-президент "Еврофінанса" Валентин Макаренко упевнений: всі вони будуть зняті вже найближчим часом, оскільки, зокрема, земельну ділянку його компанія придбала на відкритому аукціоні. А верхній родючий шар землі, що знімають у таких випадках, компанія передає в подальше користування довколишнім населеним пунктам, як це передбачено законом.

В зв"язку з цим голова комісії замміністра регіонального розвитку і будівництва України В"ячеслав Негода влучно відзначив: мабуть, в цьому протистоянні "собаку зарито" в тому, на чиїх землях знаходитиметься завод - на території Шкарівської сільради, як це є зараз, або в межах Білої Церкви, чого хочуть місцеві міські начальники. Бо саме це буде визначаючим, до чийого бюджету підуть в майбутньому величезні податкові надходження від заводу.

Вислухавши емоційні виступи трьох місцевих жителів, - супротивників будівництва заводу, Негода резюмував: "Завод повинен бути. Інвестор повинен знайти компроміс зі всіма людьми. Не можна інвестора ставити в такі умови, щоб він тікав з України!" При цьому він висловив співчуття, що зараз практично всі інвестори стикаються з рядом труднощів при запуску інвестпроектів, хоча підприємства, що саме запускаються ними, є одними з основоположних принципів державності України.

Надалі комісія продовжить роботу в Києві. Планується, що вона надасть результати своєї діяльності в найближчі дні.

Будівлю міськради пікетували близько 200 супротивників заводу, а також майже 2 тисяч його прихильників, які тримали державні прапори України і плакати з написами "Дорогу інвестиціям!", "Молодь - за сталепрокатний завод!", "Руки геть від заводу!", "Завод - гідна зарплата!".

Комісія також безпосередньо на будмайданчику ознайомилася з ходом робіт з будівництва сталепрокатного заводу. Макаренко заявив журналістам: "Будівництво підприємства вже почато, все йтиме за планом. Ми зацікавлені в розвитку міста і всього регіону, ми зробимо все, щоб поліпшити добробут місцевих жителів". Він підтвердив, що в проект буде інвестовано більше $600 млн, створено 5 тис. робочих місць, а середня зарплата на підприємстві складе 3 тис. 500 грн.

Під час приїзду в Білу Церкву 19 квітня будівництво сталепрокатного заводу підтримав і Президент Віктор Ющенко, відзначивши, спілкуючись з жителями міста, що саме такі підприємства зможуть дати реальний поштовх розвитку міста і всього регіону, істотно поліпшити добробут його жителів, повідомляє УРА-Информ.

Зараз ви читаєте новину «У Білій Церкві все-таки побудують сталепрокатний завод ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути