пʼятниця, 07 травня 2010 17:06

У Берліні відкрився музей гестапо

У Берліні відкрився музей гестапо

Інформаційно-виставковий центр "Топографія терору" відкрився 6 травня в центрі німецької столиці. Експозиція центру розповідає історію підйому і падіння охоронних загонів Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, або СС, і таємної поліції Третього рейху, або гестапо, за допомогою документальних, фото- і кіноматеріалів.

Експонати демонструють всі інструменти нацистського терору: публічне приниження, незаконні арешти, обшуки, конфіскації, примусову тяжку працю, депортації, страти. Поряд з такими кадрами контрастно виглядають інші, які відобразили, наприклад, офіцерів СС, відпочиваючих в барі. Офіцери, явно в розслабленій обстановці, сміються, жартують, піднімають стакани. Підпис під фото повідомляє: "Імовірно, фото зроблено ввечері того дня, коли ці люди стратили трьох поляків".

Центр "Топографія терору" розташований на території поруч із збереженою ділянкою Берлінської стіни і площею Потсдамер плац, де з 1933 року і до закінчення Другої світової війни знаходилися будівлі центральних апаратів СС, гестапо та інших нацистських організацій. Після закінчення війни ці будівлі були знесені, і на їх місці утворився пустир. Будівництво центру "Топографія терору" планувалося тут ще з 1950 року. З 1980-х років на місці пустиря працювала виставка під відкритим небом, яка користувалася популярністю у берлінців і туристів: у рік її відвідувало до півмільйона осіб.

Новий центр представляє собою сірий бетонно-скляний будинок, що викликає, як відзначають спостерігачі, асоціації з тюремними катівнями. Будівництво центру тривало 23 роки і обійшлося в 25 млн євро. Всі витрати взяли на себе уряд Німеччини і берлінські влади.

В урочистому відкритті центру взяв участь президент ФРН Хорст Келер. Виступаючи на відкритті, він охарактеризував новий центр як свідчення "довгого шляху", зробленого Німеччиною з 1945 року, щоб подолати минуле.

GZT

Зараз ви читаєте новину «У Берліні відкрився музей гестапо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути