пʼятниця, 25 квітня 2008 16:45

У Бельгії влаштували 1500 фонтанів з "Кока-коли" і "Ментос" (ФОТО, ВІДЕО)

Незвичайний рекорд, що буде занесений до Книги рекордів Гінеса, встановлений в бельгійському місті Лєвені, де в середу учні одночасно влаштували 1,5 тисяч фонтанів, кинувши в пляшки "Кока-коли" цукерки "Ментос".

У проведенні рекорду брали участь півтори тисячі молодих добровольців, кожному з яких видали пляшку напою, цукерки і синій непромокальний плащ.

При опусканні "ментос" в "кока-колу" виникає реакція, що виштовхує рідину з пляшки, викликаючи ефект фонтанування. Відбувається це тому, що в газованій воді розчинена велика кількість діоксиду вуглецю. Але вийти назовні йому заважає поверхневе натягнення і тиск того газу, що з рідини вже вийшов. Після відкриття пробки газ може вільно виходити назовні - газоутворення збільшується. Коли в "кока-колу" занурюють "ментос", оболонка якого містить желатин і гуміарабік, вони, розчиняючись, руйнують поверхневу плівку. Розчинившись, оболонка відкриває доступ рідини до поверхні самої цукерки. Поверхня льодяника складається з мікроскопічних шорсткостей, кожна з них - каталізатор для утворення бульбашки. Вихід струменя не стримується нічим, і над пляшкою з"являється фонтан, йде мова у Вікіпедії.

Попередній подібний рекорд був встановлений в США, де таким чином запустили 973 фонтани, повідомляє Цензор.нет.

   
Mentos Coca Cola Light soda fontein wereldrecord i… - MyVideo België
Зараз ви читаєте новину «У Бельгії влаштували 1500 фонтанів з "Кока-коли" і "Ментос" (ФОТО, ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути