Ексклюзиви
середа, 20 січня 2021 20:23

У Байдена розв'язані руки щодо Росії - експерт

У Байдена розв'язані руки щодо Росії - експерт
Олександр Мартиненко: є інформація, що одним з варіантів було перезавантаження відносин з РФ. Але це тільки одна з можливих опцій. Фото: Gazeta.ua

Україна для нового американського президента Джозефа Байдена не чужа.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить керівник інформаційної агенції "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко.

"Маю на увазі його довгі перемовини з Януковичем в грудні 2013 – січні 2014 років, на тему недопущення силового розгону Майдану. На відміну від Трампа, він знає, де Україна розташована і що собою уявляє.

Щодо Росії - треба почекати, доки сформується зовнішньо-політична команда Байдена. Останні пів року, наскільки мені відомо, кілька груп експертів були зайняті підготовкою різних проектів зовнішньої стратегії нової адміністрації. Так, є інформація, що одним з варіантів було і перезавантаження відносин з РФ. Але це тільки одна з можливих опцій, а те, яка буде обрана, ми зрозуміємо в лютому-березні. Безумовно, місце для України там буде. Але правда і в тому, що у Байдена значно менше зв'язані руки щодо Москви", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль може використати Україну у протистоянні з Америкою - Мартиненко

За його словами, Трамп з внутрішньополітичних причин не міг зробити жодного кроку назустріч Москві, хоч йому дуже хотілося поділити світ із Путіним.

"Державним секретарем Байден має призначити Ентоні Блінкена (заступник держсекретаря США з 2014-го, колишній заступник радника з національної безпеки президента США Барака Обами з 2009-й по 2013 роки, має українське коріння. - Gazeta.ua). Так, з його попередніх виступів можна зробити висновок, що він зосередиться на стримуванні Росії, але це не гарантує, що він діятиме так само. Головні стратегії визначає президент і вони маєть бути сформовані найближчим часом. Мова йде не стільки про Україну, скільки щодо Китаю, Ірану, Північної Кореї, ЄС, Росії та конфліктів, пов'язаних із нею. Можу відзначити лише, що фахівці знову підуть працювати у Держдепартамент. Раніше багато хто не хотів мати запис в біографії – "працював на держслужбі в часи президента Трампа", - додає Олександр Мартиненко.

Повне інтерв'ю з Олександром Мартиненком читайте у журналі "Країна" від 14 січня.

Новообраний президент США Джозеф Байден назвав Росію головною загрозою для Америки, а Україну - одним із головних напрямків своєї міжнародної політики.

Зараз ви читаєте новину «У Байдена розв'язані руки щодо Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути