Ексклюзиви
вівторок, 15 лютого 2011 09:27

У Азарова визнали, що китайська гречка українцям не потрібна

У Азарова визнали, що китайська гречка українцям не потрібна

Практика закупівлі іноземних товарів для зниження продовольчих цін є неефективною, тому що вона заважає розвитку вітчизняного товаровиробника.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Раніше повідомлялося, що Україна має намір імпортувати 15 тис. тонн вершкового масла з Білорусі для збереження стабільної цінової ситуації на ринку. Також Україна розраховує на поставку 20 тис. тонн гречки з Китаю до кінця березня.

За словами Присяжнюка, підтримка вітчизняних виробників сільгосппродукції не лише дасть стимул для розвитку агропромислового сектору, а й сприятиме зниженню споживчих цін на продовольство.

"Інтервенція іноземною сільськогосподарською продукцією не є правильною. Минулого року нам вдалося утриматися і не робити інтервенції на цукор. Сьогодні площі посіву цукрового буряку зростають і будуть зростати надалі. Так само буде і з гречкою, тому що ціна сьогодні вже є така, яка приваблива для сільгоспвиробника", - заявив Присюжнюк.

Він підкреслив, що підтримка вітчизняного товаровиробника є запорукою доступних цін на продукти.

Присяжнюк нагадав, що Україна повністю забезпечує себе всією сільськогосподарською продукцією, окрім м'яса та деяких екзотичних видів фруктів. До того ж, за словами міністра, в цілому в Україні виробляється приблизно втричі більше продовольства, ніж споживається населенням.

Для збереження і ефективної реалізації надлишків продовольства, які перевищують рівень споживання українського ринку, необхідно працювати над питанням підвищення ефективності логістики в агропромисловому секторі, наголосив глава Мінагропрому.

"Ми виростили в 2010 році 16,8-17 млн. тонн картоплі, а споживаємо для харчових потреб 6 млн. Як бачимо, 12 млн. тонн картоплі неефективно згодовується худобі або вона взагалі згниває. Що потрібно зробити, щоб виправити ситуацію? Для цього треба будувати овочесховища, необхідна логістика і координація дій між регіонами", - підкреслив Присяжнюк, додавши, що для реалізації надлишкової продукції нам необхідно виходити на зовнішні ринки", - сказав міністр.

Як відомо, в Україні останнім часом різко зросли ціни на гречану крупу. Зокрема, у Києві ціна одного кг гречки подекуди перевищила 30 гривень. Згодом гречка все ж таки подешевшала.

Пізніше в уряді пообіцяли, що гречка буде коштувати не дорожче 14 гривень за кілограм.

Українська правда

Зараз ви читаєте новину «У Азарова визнали, що китайська гречка українцям не потрібна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути