пʼятниця, 30 жовтня 2020 13:59

У архітектури жіноче обличчя: STEM is FEM провів освітній модуль для школярок з архітектури та будівництва

  Учасниці модулів STEM is FEM мають потенціал знайти себе у високотехнологічних галузях та побудувати успішну кар’єру
Учасниці модулів STEM is FEM мають потенціал знайти себе у високотехнологічних галузях та побудувати успішну кар’єру

Через карантинні обмеження дводенний вебінар відбувався онлайн.

Освітній проєкт STEM is FEM організував онлайн-захід для дівчат, що цікавляться професіями в архітектурі й будівництві. Протягом двох днів школярок знайомили із основами спеціальностей: досвідчені фахівчині розповідали, як архітектурне мистецтво поєднує в собі знання будівництва, малювання та креслення, ділилися порадами, як готуватися до вступу у вуз, а також провели майстер-клас з роботи в програмі 3D-моделювання SketchUp. Про це розповів один з ініціаторів проєкту STEM is FEM, керівник компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

"Проєкт активно розвивається, ми отримуємо все більше заявок на участь у модулях і бачимо інтерес старшокласниць до вивчення архітектури і будівництва, робототехніки та 3D-моделювання, біотехнологій та IT", – відзначає Сапар Карягдиїв.

Креативна директорка архітектурного бюро AIMM, відомого реконструкцією кінотеатру "Жовтень" і проєктом перебудови притулку для тварин "Сіріус", Анна Іскіердо, зауважила, що архітектура – це галузь знань, де поєднується технічне та естетичне начало і головне в ній – просторове розуміння. Архітектор має мислити формами та мати добру просторову уяву. Експертка спростувала міф про "нежіночість" цієї професії.

"Архітектура – це жіноча професія. Ми здатні витримувати моральний тиск, ми творчі особистості та добре орієнтуємося у формах, проте є і негативна сторона. Жіночий перфекціонізм може змушувати проводити занадто багато часу за своєю коханою роботою. Немає об'єктивних критеріїв, коли ти знатимеш, що робота виконана бездоганно і завжди хочеться покращувати і покращувати свій проєкт", – поділилася пані Іскіердо.

В рамках модулю дівчата також прослухали мотиваційні лекції від успішних жінок. Голова офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова зазначила, що попереднє покоління менше уваги приділяло гендерній рівності і в жінок було менше можливостей отримати гарну освіту. Сьогодні ситуація кардинально змінилася, проте на рівні стереотипів все ще є певні перешкоди, які треба сміливо долати.

"Що б ви не робили, слідуйте за своїми мріями. Не намагайтеся бути ідеальними, не слухайте інших та інвестуйте у свою освіту. Ви живете в час коли найзатребуваніші спеціальності – це математика, фізика та IT, тож вперед! І не лякайтеся невдач. Невдачі – це нормально. Не дозволяйте нікому говорити "хлопчики кращі в цьому", "це не для вас", "будьте ідеальними", – порадила пані Квапілова.

У фіналі модулю дівчата позмагалися в конкурсі із розробки 3D макету велостанції, у якому перемогла Катерина Калініченко із Борисполя. Дівчина розробила комплекс для місцевого парку, який поєднав у собі не лише велостанцію, але й місце для зарядки мобільних пристроїв від сонячних батарей. На думку майбутньої архітекторки, подібні станції можуть значно покращити інфраструктуру Борисполя, тож планує після отримання диплому запропонувати свій проєкт для втілення в життя.

"Наша мета – познайомити школярок із новими професіями, і, зважаючи на високий рівень конкурсних робіт, в учасниць модулів STEM is FEM є потенціал знайти себе у високотехнологічних галузях та побудувати успішну кар'єру", – впевнений ініціатор проєкту Сапар Карягдиїв.

Зазначимо, STEM is FEM – благодійний освітній проєкт, що мотивує дівчат вивчати технічні спеціальності. Мета проєкту – спростувати гендерні стереотипи щодо "нежіночих" професій та встановити гендерний баланс у технічній галузі в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У архітектури жіноче обличчя: STEM is FEM провів освітній модуль для школярок з архітектури та будівництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути