пʼятниця, 07 травня 2010 13:56

У 31 місті України пройдуть військові паради

У 31 місті України пройдуть військові паради

Україна святкує на державному рівні 65-річчя Перемоги в Другій світовій війні.

Головні торжества пройдуть в день Перемоги 9 травня.

У столиці торжества почнуться церемонією покладання вінків до могили Невідомого солдата і відкриттям пам'ятника маршалові авіації чотириразовому Героєві Радянського Союзу Івану Кожедубу.

Головною подією свята стане військовий парад на Хрещатику. У ньому візьмуть участь 3 тис. військовослужбовців Збройних сил України й інших військових формувань. Окрім цього в параді вперше візьмуть участь 75 військовослужбовців з Росії, а також 122 курсанти і 14 офіцерів з Білорусії. По головній вулиці столиці України пройде легендарна військова техніка часів війни. Військовослужбовці, одягнені в стилізовану форму часів Другої світової війни, пронесуть військові штандарти 1-го, 2-го, 3-го, 4-го Українських фронтів і "Українського партизанського фронту", а також 60 бойових прапорів об'єднань і військових частин.

За ними пройдуть 6 парадних розрахунків військовослужбовців, одягнених у військову форму воїнів-стрільців, танкістів, авіаторів, моряків і жінок-санінструкторів часів війни. Музичний супровід забезпечать 17 військових оркестрів.

Перед учасниками і глядачами параду виступить верховний головнокомандуючий Збройних сил України, президент Віктор Янукович.

Паради військ в Україні пройдуть у всіх містах-героях - Києві, Севастополі, Одесі і Керчі. Крім того, в 27 містах (обласних центрах і низці міст обласного підпорядкування) пройде урочисте проходження військовослужбовців української армії і статична демонстрація військової техніки. Урочисте проходження військових ВСУ пройде в Чернігові, Харкові, Львові, Донецьку, Вінниці, Кривому Розі, Рівно, Житомирі, Запоріжжі, Дніпропетровську, Миколаєві, Тернополі, Хмельницькому, Сумах, Сімферополі, Білій Церкві, Чугуєві, Миргороді, Мелітополі, Мукачево, Озерному (Житомирська обл.), Василькові (Київська обл.), Володимир-Волинську, Євпаторії, Маріуполі, Херсоні, Івано-Франківську.

В Івано-Франківську, де військовий парад в день Перемоги пройде вперше за останні п'ять років, згідно з рішенням обласної влади, 8 травня на Меморіальному кладовищі по вул. Б. Лепкого відбудеться віче-реквієм і молебень, а також військовий парад.

У 68 гарнізонах з 117 населених пунктів пройдуть урочисті заходи за участю ВСУ, у низці міст в святкових заходах будуть задіяні представники інших військових формувань.

У цілому в святкові дні від української армії буде задіяно більше 23 тис. військовослужбовців.

У парадах військ в містах-героях беруть участь більше 1 тис. військовослужбовців з Росії і 130 військовослужбовців з Білорусі. Українські військовослужбовці також візьмуть участь в святкових парадах в Москві і Мінську.

Кораблі Військово-морських сил і кораблі Чорноморського флоту Росії візьмуть участь в святкуванні Дня Перемоги в Севастополі, Одесі, Миколаєві і Керчі.

У військовому параді в Севастополі пройдуть розрахунки моряків ВМС України і ЧФ РФ.

9 травня о 22.00 в Києві, Севастополі, Одесі, Керчі, Вінниці, Львові, Житомирі, Рівно і Дніпропетровську буде святковий феєрверк з 30-ти залпів салютних установок.

Напередодні Дня Перемоги влада виплатила ветеранам одноразову допомогу, учасники війни отримали пам'ятні медалі на честь 65-річчя Перемоги.

У містах і селищах ветеранські організації за підтримки власди відкрили меморіальні дошки і знаки, відновили пам'ятні меморіальні комплекси і братські могили. У Луганську, наприклад, відкрили бюст маршалові Радянського Союзу А.Єременко.

У п'ятницю, 7 травня, напередодні Дня Перемоги керівники України президент В.Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров, голова Верховної Ради Володимир Литвин, напередодні Дня Перемоги, взяли участь в урочистій церемонії запалення Вогню Слави і покладання гірлянди Військової Слави на території Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

У п'ятницю в Києві в Національному палаці мистецтв "Україна" за участю керівників країни пройде урочисті збори і святковий концерт "Дорога Великої Перемоги".

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «У 31 місті України пройдуть військові паради ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути