Ексклюзиви
субота, 28 листопада 2009 12:22

Туск зробив останній крок до розміщення на польській території ПРО США

Туск зробив останній крок до розміщення на польській території ПРО США

Після переговорів, які продовжувалися майже рік, сторони досягли домовленостей про статус американських військ в Польщі, пише в п"ятницю, 27 листопада, газета Rzeczpospolita. За даними видання, прем"єр-міністр Дональд Туск схвалив умови угоди, і документ готовий до підписання між двома країнами. Подібна угода є останньою необхідною умовою для розміщення на території Польщі американських комплексів ПРО.

Угода про статус збройних сил SOFA (Status of Forces Agreement) визначає рамки взаємин американських військ з країнами, на території яких розміщуються їхні частини. Зокрема, в угоді чітко прописаний механізм сплати податків американськими військовими, а також те, під чию юрисдикцію потрапляють військовослужбовці у разі скоєння злочину на території держави, де дислокований військовий контингент. США підписали такі документи з урядами Іраку, Італії, Іспанії та іншими країнами, на території яких розміщені американські військові бази або регулярні частини збройних сил.

Тривалість переговорів обумовлена насамперед тим, що польський уряд вимагав для себе поправки, що встановлює юрисдикцію польських судів над військовослужбовцями армії США у разі здійснення ними злочину на території Польщі. Вимоги уряду посилилися після інциденту з побиттям американськими військовими польського таксиста в Сопоті. У результаті, Польща стала другою країною після Іспанії, в угоді з якою суди США поступилися правом первинної юрисдикції.

Раніше повідомлялося, що не дивлячись на відмову США від розміщення в Східній Європі радіолокаційних станцій (РЛС) ракетні комплекси Patriot будуть розгорнуті неподалік від Варшави. Спочатку йшлося про навчальні комплекси, але пізніше Вашингтон підтвердив намір поставити бойову техніку.

Під час візиту до Варшави американського віце-президента Джо Байдена в жовтні Дональд Туск запевнив, що Польща готова розмістити на своїй території елементи нової системи ПРО США. Проте досі невідомо, коли саме протиракетні комплекси можуть бути розміщені Варшавою. Раніше мова йшла про те, що Польща візьме участь в другому етапі розгортання протиракетного щита, запланованого на 2015 рік. Пізніше, проте, з"явилися повідомлення про те, що США змінили плани і постачання ракет SM-3 і комплексів Patriot до Варшави відбудеться не раніше 2018 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Туск зробив останній крок до розміщення на польській території ПРО США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути