Ексклюзиви
понеділок, 08 липня 2024 16:27

Туск: Польща обговорить можливість знищення ракет над Україною силами НАТО

Туск: Польща обговорить можливість знищення ракет над Україною силами НАТО
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск обговорив з президентом Володимиром Зеленським механізм захисту України від обстрілів. Фото: ОП

Польща залучить союзників по НАТО для обговорення можливого знищення російських ракет і дронів над територією України.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав про це на спільному брифінгу з президентом Володимиром Зеленським у Варшаві, повідомляє "Європейська правда".

Зеленський і Туск підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки. Документ передбачає положення про розробку механізму знищення у повітряному просторі України російських ракет та дронів, які випустили у напрямку Польщі.

Туск сказав, що Польща відкрита до такої ініціативи. Але це потребує співпраці та схвалення з боку НАТО.

"Ми тривалий час розмовляємо про ідею, яка народилася у Польщі - про ідею реагування НАТО на ракетні атаки, якщо йдеться про ракети, які прямують в напрямку Польщі та ще перебувають на території України. З такою думкою, щоб пробувати їх збити, не чекаючи, коли вони залетять на натовську територію, а ще над українською землею. І це здається абсолютно логічним. Польща була першою країною, яка почала говорити про це з Україною. Ми потребуємо для цього однозначної співпраці в рамках НАТО, бо такого роду акції все-таки вимагають спільної натовської відповідальності", - наголосив прем'єр Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Варшаві розпочалася зустріч Зеленського з Туском: про що говоритимуть

Він додав, що в інтересах Польщі та України, аби "все, що стосується нашої спільної безпеки, наших спільних дій, мало штамп міжнародної солідарності, зокрема натовської".

"Ми до цього відкриті. Логіка показує, що це було б набагато ефективніше. Але ми собі не робимо ілюзій, що це легке рішення. Тому в документі ми записали бажання, потребу такої розмови. Включимо до цієї розмови союзників з інших держав НАТО. Справу трактуємо як серйозну, відкриту – але ще не завершену. Я буду розмовляти, і президент Дуда буде розмовляти з нашими союзниками в позитивному дусі, щоб спільно з нами подумати, як організувати цього роду дії", - підсумував Туск.

8 липня російські війська здійснили повітряну атаку різними видами ракет по Україні і столиці. Внаслідок ворожої атаки були руйнування і пошкодження цивільної інфраструктури у семи районах Києва.

У Шевченківському районі постраждала дитяча лікарня "Охмадит", руйнування; у Голосіївському - пошкоджено будівлю дитячого садка і житлового будинку, горіли автомобілі; у Солом'янському районі було пошкоджено офісну будівлю; у Дніпровському - палали уламки у житловій забудові; в Дарницькому - пошкоджено приватний будинок; у Святошинському районі горіли уламки біля житлової будівлі; також виникла пожежа у приміщені одного з підприємств; у Деснянському районі було займання будинку.

Зараз ви читаєте новину «Туск: Польща обговорить можливість знищення ракет над Україною силами НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути