понеділок, 11 лютого 2008 11:00

Туркменія скоротила постачання електроенергії до Таджикистану: країна на межі енергетичного колапсу

Один з головних імпортерів електрики в країну - Туркменія - удвічі скоротила об"єми постачань, посилаючись на внутрішні труднощі. Таджикистану загрожує енергетична криза. Нагадаємо, днями уряд Таджикистану звернувся до міжнародного співтовариства з проханням надати екстрену допомогу.

Як повідомив у понеділок заступник головного інженера національної електричної компанії "Барки Тоджік" Рашид Гулов, замість 6,6 млн кВт/ч республіка отримує з Туркменії трохи більше трьох млн кВт/ч.

Таджицькі енергетики не виключають, що скорочення імпорту електроенергії призведе до нового, і без того жорсткого режиму її економії. В даний час через падіння в два рази вироблення власної енергії на головній ГЕС країни - Нурекській, викликане морозами і фактично мізерною притокою води в однойменне водосховище, ліміт подачі електрики населенню столиці обмежений 10 і менш годинами на добу.

Жителі регіонів бачать світло лише по півтори години на добу, а до віддалених гірських сіл електрика не доходить і зовсім протягом усієї зими.

Неутішливі також прогнози таджицьких синоптиків. За інформацією начальника управління національного агентства метеорології Джамілі Байдуллаєвої, "до кінця лютого тепла в республіці не очікується". Більш того вже після 13 лютого до морозів додадуться снігопади і завірюхи.

Разом з тим, таджицькі власті настроєні оптимістично. Як передає прес-служба президента Таджикистану, в ході офіційного візиту до Тегерана в минулу суботу Емомалі Рахмон заручився гарантіями свого іранського колеги про дострокове (більш ніж на рік) введення в дію Сангтудінськой ГЕС-2, споруджуваною за участю Тегерана.

Пуск запланований на 2009 рік, а в кінці 2008 року обіцяє запустити всі чотири агрегати Сангтудінськой ГЕС-1 головний інвестор спільного таджиксько-російського проекту - РАТ "ЄЕС Росії", повідомляє ИТАР-ТАСС.
Зараз ви читаєте новину «Туркменія скоротила постачання електроенергії до Таджикистану: країна на межі енергетичного колапсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути