неділя, 02 червня 2013 11:13

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Турецькі протести: тисяча затриманих, безліч поранених, двоє загиблих
39

Фото: Фото: Reuters

Акції протесту в Туреччині проти прем'єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана тривають. Вранці в неділю, 2 червня, близько п'яти тисяч демонстрантів зібралися біля будівлі канцелярії глави уряду Туреччини в Стамбулі.

Протестуючі спробували закидати резиденцію камінням, поліція у відповідь застосовує сльозогінний газ, водомети і перцевий аерозоль. У зіткненнях були поранені 7 поліцейських. Демонстранти також атакували автомобілі турецьких телеканалів на знак протесту проти слабкого освітлення останніх подій у ЗМІ. В Анкарі кілька сотень маніфестантів палять багаття в окрузі Туна, передає NEWSru.co.il.

Сутички між турецькою поліцією і демонстрантами сталися в Анкарі та Стамбулі на другий день протестів, спочатку спровокованих планами побудувати торговий центр на місці парку в центрі Стамбула. Тисячі демонстрантів зібралися на площі Таксим, поблизу парку Гезі, після того як поліція звільнила її від загороджень. Заворушення перемістилися в престижний район Бесіктас, де поліція застосувала проти протестуючих сльозогінний газ і водомети.

За даними влади, всього 90 акцій протесту пройшли в Туреччині за два дні, в тому числі в таких містах, як Анталья, Ізмір і Конья. Як повідомив міністр внутрішніх справ Муаммер Гюлер, 939 осіб були затримані по всій країні. Десятки людей отримали поранення. Ці акції протесту стали найбільшими в Туреччині за довгі роки, відзначає BBC Russian.

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган визнав "помилки" в силових методах поліції, але заявив, що протести в Стамбулі повинні припинитися, оскільки площа Таксим "не може бути територією, де екстремісти пускаються у всі тяжкі".

Противники плану прем'єр-міністра Раджеп Тайіпа Ердогана заявляють, що парк Гезі - одне з небагатьох зелених місць у центрі Стамбула. Прем'єр же заявляє, що реконструкція площі проводиться з метою розвантаження руху автомобілів і транспорту, і він не має наміру відмовлятися від цього плану.

Почалося все з мирної чотириденної акції, учасники якої висловлювали незгоду з планами реконструкції цієї частини площі Таксим. Однак у п'ятницю, 31 травня, почалися зіткнення, коли поліція спробувала розігнати протестуючих за допомогою сльозогінного газу і водометів. Більше ста людей отримали поранення і понад 60 були затримані.

Як зазначають кореспонденти, те, що починалося як акція екологів місцевого значення, швидко вилилося в невдоволення всією політикою турецького прем'єра і правлячої Партії справедливості і розвитку, зокрема передбачуваною "ісламізацією" Туреччини.

Сотні демонстрантів в Анкарі розташувалися в міському парку і розпивають там алкогольні напої, протестуючи таким чином проти нещодавно введених обмежень на продаж і рекламу алкоголю.

Ердоган у суботу, 1 червня, виступив з різкою промовою, заявивши, що роботи з реконструкції парку в Стамбулі, де досі збереглися військові бараки часів Османської імперії, будуть продовжені. Говорячи про побоювання протестувальників через плани будівництва торгового центру, Ердоган заявив, що він "може бути побудований на першому поверсі міського музею", але це ще не вирішено остаточно.

Демонстранти "відвоювали" центральну площу Стамбула

Ймовірно, намагаючись знизити градус невдоволення, поліція покинула площу Таксим, дозволивши тисячам громадян зібратися на ній для демонстрації. Один з протестувальників - політолог Корай Джаліскан - заявив, що люди відчули себе "переможцями".

"Це перший раз в політичній історії Туреччини, коли мільйон людей вийшов на площу Таксим, щоб заявити своє право на громадський парк", - сказав він.

Інший протестуючий Орал Гоктас заявив, що демонстрації тепер ведуться "проти уряду, проти того, що Ердоган приймає рішення, як король".

У Стамбулі з'явилися перші жертви розгону демонстрацій

При розгоні турецької поліцією антиурядових заворушень у Стамбулі загинули дві людини, більше тисячі людей отримали поранення. Про це в неділю, 2 червня, повідомила Міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Повідомляється, що один із загиблих помер від серцевого нападу, про другому даних поки немає.

Правозахисна організація Amnesty International засудила дії поліції. "Влада Туреччини має заборонити поліції будь-яке надмірне застосування сили і негайно почати розслідування випадків зловживання", - заявив директор європейської та центрально-азіатської програми організації Джон Далхусейн.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі протести: тисяча затриманих, безліч поранених, двоє загиблих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути