вівторок, 23 серпня 2016 07:32

"Туреччину вважали екзотикою, а Емірати – мега-розкішшю" - як змінювалися туристичні смаки українців

У 1990-ті роки Туреччина здавалася екзотикою для українських туристів, а Емірати – мега-розкішшю. З часом люди стали більш вимогливими. Зараз складають для себе індивідуальні маршрути і люблять бувати на безлюдних островах.

Про те, як змінювалися туристичні смаки українців кореспондентуGazeta.ua розповіла співвласниця туристичної фірми UP travel Ірина Ключнікова.

"Після розвалу Радянського Союзу туристичного ринку в Україні не було. Перші турфірми з'явилися десь за 2-3 роки після цього. Клієнтів у них було небагато, бо люди боялися їхати за межі своєї держави. Тоді фірми пропонували поїздки лише у близькі країни - Болгарію, Туреччину. Аll inclusive у той час не було. Туристам харчування пропонували на вибір. Туризм тоді був дорогим, мало хто міг собі це дозволити. Туреччина на той час здавалася екзотикою, а Емірати – мега-розкішшю", - сказала Ірина Ключнікова.

Автор: Ірина Ключнікова
 

"Ситуація змінилася наприкінці 1990-х. Тоді люди стали більше заробляти, з'явилися більше туристичних агенцій. У людей страх перед невідомим зникав, натомість з'являлася цікавість. На той момент найпопулярнішими країнами для відпочинку були Болгарія, Туреччина та Єгипет. На початку 2000-их неспокійна обстановка в Єгипті відбила в українців бажання там відпочивати. Люди почали їхати в Емірати, Іспанію та Ізраїль. Раніше ці країни були дуже дорогими, а тут вони знизили ціни і спростили візовий режим. У 2006 році активно почав розвиватися напрямок Азія. Стали популярними поїздки у Таїланд, Індію, В'єтнам і на Мальдіви. Люди їхали туди за новими враженнями", - додала Ірина Ключнікова.

Чи вплинула криза 2008 року на можливості українців?

- Вплинула, але не критично. Туристи відмовилися від дорогих турів, але продовжували їхати в Туреччину, Туніс і Єгипет. Потік був практично таким, як і до кризи. Ситуація на туристичному ринку змінилася після анексії Криму. Люди перестали їздити відпочивати на півострові. Частина людей замінила його іншими курортами України - Карпати, Одеса, Азовське море. Інші – поїхали відпочивати за межі країни. Найчастіше обирали Болгарію та Туреччину. Також їздили у Грузію та Чорногорію.

Де зараз люблять відпочивати українці?

- Лідерами зарубіжних напрямків лишається Туреччина, Египет, Чорногорія, Греція, Іспанія. Останнім часом став популярним відпочинок на острові Занзібар – білосніжні пляжі і невелика кількість людей. Там незвичайно та екзотично. Люблять відпочивати і на Шрі-Ланці – відносно бюджетно, красиві пляжі і тепло весь рік. Взимку ці курорти користуються особливою популярністю. Тут чистіше, ніж на ГОАі дешевше, ніж у Таїланді. Зараз стрімко розвивається напрямок Латинської Америки. Мексика для більшості туристів довго залишалася чимось недосяжним. Зараз туди легко дістатися, є спеціальні екскурсійні тури з нашими гідами. Зручно і цікаво – люди їдуть. Молоді люди рідко користуються послугами турагентств. Відкривають Шенген. Відслідковують дешеві перельоти. Селяться у друзів чи в хостелах.

Автор: Ірина Ключнікова
 

За 25 років незалежності нові тенденції у туризмі з'явилися?

- Стали популярними індивідуальні чи авторські тури – коли людина хоче оглянути максимуму міст і пам'яток, але при цьому відпочити на пляжі за своїм маршрутом. Для таких туристів підбираємо перельоти, розробляємо найзручніший маршрут. Серед заможних людей популярність користуються яхт-тури по островах. Для цього частіше обирають Грецію. Ще однією новинкою останнього часу стали ЛГБТ-тури і поїздки для укладання одностатевих шлюбів у країни, де це дозволено. За 25 років незалежності туристи стали вимогливішими. Тепер вони точно знають, чого хочуть.

Читайте також: Туроператори розкрили 5 нових напрямків літнього відпочинку для українців

Зараз ви читаєте новину «"Туреччину вважали екзотикою, а Емірати – мега-розкішшю" - як змінювалися туристичні смаки українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути