Ексклюзиви
субота, 15 серпня 2009 17:25

Тропічний шторм "Ана" йде на Америку

Тропічний шторм "Ана" йде на Америку

Тропічний шторм "Ана", яким першим цього року отримав від американських метеорологів ім"я, сформувався над Атлантичним океаном, повідомляють фахівці Національного центру з спостереження за ураганами в Маямі (штат Флорида).

Епіцентр шторму зараз знаходиться приблизно в 1625 км на схід від Підвітряних островів, швидкість вітру перевищує там 64 км/год. "Ана" рухається в західному напрямі зі швидкістю 26 км/год і може досягти суші вже в понеділок. За словами експертів, протягом найближчих двох діб сила шторму поступово збільшуватиметься.

"Ана" - перший тропічний шторм традиційного для цього району Атлантики сезону ураганів, які зазвичай проносяться з червня по листопад. До серпня минулого року американські фахівці дали імена вже п"яти штормам.

Тим часом, у Тихому океані лютує ураган "Гільєрмо", чий рівень небезпеки було підвищено фахівцями до третього.

Його епіцентр, де швидкість вітру складає близько 185 км/год, знаходиться в 2230 км на захід від південного краю Мексики. Зі швидкістю 26 км/год "Гільєрмо" рухається на захід-північ-захід. Сьогодні й у неділю, за оцінкою експертів, буревій послабшає, оскільки увійде до прохолодніших вод океану.

Атмосферне явище класифікується як шторм й отримує власне ім"я, якщо швидкість вітру в його епіцентрі сягає 63 км на годину. За швидкості вітру 118 км на годину і більше шторм стає ураганом.

Згідно з усталеною традицією, на рік в Національному центрі зі спостереження за ураганами готується список з 21 імені, розташованих в порядку латинського алфавіту.

Цьогоріч до списку увійшли імена Ана, Біл, Клодетт, Денні, Еріка, Фред, Грейс, Генрі, Іда, Хоакін, Кейт, Ларі, Мінді, Ніколас, Одет, Петер, Роуз, Сем, Тереза, Віктор і Ванда.

Нагадаємо, що останній тиждень Тайвань і південно-східне узбережжя материкового Китаю атакував тайфун "Моракот" (що в перекладі з тайської означає "смарагд"). Кількість жертв шторму з поетичною назвою перевищила 40 людей, понад 60 вважаються зниклими безвісти.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Тропічний шторм "Ана" йде на Америку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути