пʼятниця, 26 квітня 2013 19:08

"Тризубівцю" Віталію Применко дали 6,5 років за "послугу, надану другу"

"Тризубівцю" Віталію Применко дали 6,5 років за "послугу, надану другу"
Фото: Тетяна Заровна

До 6 років і 6 місяців позбавлення волі засуджений один із засновників всеукраїнської громадської організації "Тризуб" імені Степана Бандери. 47-річний підсудний Віталій Применко - уродженець Луганської області, який заснував відділення "Тризуба" на Донеччині.

Вирок Применко пролунав сьогодні, 26 квітня, в Слов'янському міськрайонному суді (Донецької області). Оголошення вироку завершилося криками "Ганьба" на адресу судді Профатило.

Жителя Києва Применко звинуватили у невдалому теракті, що стався в місті Слов'янськ 26 вересня 2011. Того дня в Слов'янський міськвідділ міліції звернулася директор місцевого підприємства, яка розповіла про те, що о 10.20 її водій і за сумісництвом охоронець виявив під її автомобілем, що стоїть навпроти адмінбудинку, підозрілу барсетку. З барсетки стирчали дроти. Пильний бодігард підприємниці взяв у руки знахідку і відкинув убік. Прогримів вибух, в результаті чого було пошкоджено фасад будівлі і три віконних отвору. Ніхто з людей не постраждав.

За даним фактом міліція порушила кримінальну справу за частиною 4 статті 296 КК України ("Злісне хуліганство, вчинене із застосуванням вибухового устроство") і ч. 1 ст. 263 КК України ("Незаконне зберігання вибухових речовин і зброї"). А 28 вересня за підозрою в цьому злочині був затриманий Віталій Применко, який перебуває під вартою з тих самих пір.

В останньому слові підсудний був різкий. "Поки в Україні відбуваються такі суди, суддям будуть відрізати голови. Завдяки таким як ви, революція в Україні настане швидше! "- Заявив Віталій Применко судді.

Прокурор у своїй обвинувальної промови зажадав відправити Применко у в'язницю на сім років. Як доказ провини він привів визнання обвинуваченого, дані ним на самому початку слідства. Варто відзначити, що раніше Віталій Применко притягувався до кримінальної відповідальності 4 рази, але як вважають його однодумці - з політичних мотивів.

- Не врахували ні єдиного слова з боку захисту, суддя дослівно повторив прокурорські тези, обгрунтовуючи вирок, - обурена дружина підсудного Олеся Применко. - Цей вирок - це робота системи, спрямована на знищення всіх активних і свідомих громадян країни. Чоловік визнав свою провину тільки в силу психологічного тиску. Його шантажували тим, що через нього можу постраждати я чи його мати.

Напередодні вибуху Віталій Применко знаходився у своєї матері в м. Сіверськ (Донецької області), а з ранку 26 вересня 2011 провідав знайомого в місті Слов'янськ. Звідки відправився в село Аули (Дніпропетровської області), і там був затриманий. Слідство вважає, що мотивом злочину, скоєного в Слов'янську, стало бажання надати дружню послугу товаришеві, який є колишнім чоловіком підприємниці.

- Віталія постійно переслідували, 22 січня 2011 року у нас в київській квартирі був обшук у зв'язку з вибухом пам'ятника Сталіну в Запоріжжі. Звинуватити у підриві Сталіна не вдалося, так як в той час чоловік перебував у Києві. Я впевнена, що врешті-решт Віталій буде виправданий - якщо не українським, то європейським судом, - каже Олеся Применко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "тризубівця" хочуть повісити замах на бізнес-леді з Донбасу

- Нічого іншого ми і не чекали від цієї влади, в цій справі все притягнуто за вуха, - вважає керівник донецької "Свободи" Ігор Славгородський. - Серед так званих доказів - весільні фото Олесі та Віталія. І навіть те, що він спілкувався українською мовою - це взяли до уваги, як вказівку на його провину. Ще у нього знайшли пістолет і патрони, але на них немає відбитків пальців і для нас не новина, що такі речові докази в міліції вміють підкидати. Думаю, в цій історії співпало гаряче бажання впливової в місті підприємниці посадити свого колишнього чоловіка і бажання правоохоронців запроторити Віталіка у в'язницю. Вони давно полювали за ним і за іншими "тризубівцями". А підприємницю, до речі, на мій погляд, ці хлопці кинули - вона сподівалася звести рахунки з чоловіком і залишилася не задоволена, що його до відповідальності "за співучасть" не притягнули.

0, 2% від загальної кількості кримінальних справ, що розглядаються в судах - саме така кількість виправдувальних вироків виноситься в Україні. Це єдина причина, по якій суд не зміг виправдати Віталія Применко, незважаючи на відсутність доказів. Такої думки дотримується адвокат "тризубівця" Олександр Дейнека. Захист має намір подати апеляцію на вирок суду першої інстанції.

Зараз ви читаєте новину «"Тризубівцю" Віталію Применко дали 6,5 років за "послугу, надану другу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути