середа, 08 жовтня 2008 12:46

Трирічна мешканка Непалу стала богом (ФОТО)

У столиці Непалу Катманду священики індуїстів призначили новою кумарі (втілення божества) трирічну Матані Шак"я (MataniShakya). Про це повідомляє агентство AssociatedPress. Кумарі є у всіх крупних містах Непалу, проте столичне втілення божества вважається особливим, "королівським".

Кандидатура Матані Шак"я була схвалена президентом країни Рамом Бараном Ядавом (RamBaranYadav). Дівчинка переїхала з будинку батьків в храм в центрі Катманду, де вона житиме, поки не досягне статевої зрілості і у зв"язку з цим не втратить статус кумарі. До речі, згідно з непалським фольклором, чоловіки, що оженилися на колишніх кумарі, приречені на ранню смерть. Тому такі жінки часто залишаються самотніми. Крім того, правозахисники стверджують, що після ізольованого мешкання в храмі дитині важко привчитися до нормального життя.

Вибір кумарі здійснюється шляхом проглядання гороскопів кандидаток. Крім того, священики перевіряють, щоб втілення богині було абсолютно ідеальним у фізичному плані: дівчатка не повинні мати яких-небудь дефектів і шрамів. Нарешті, "божественна" дитина не повинна боятися темряви. Як фінальне випробування дівчинку залишають на ніч наодинці серед голів ритуально забитих тварин. При цьому вона не повинна проявляти ознак боязні.

Раніше експерти висловлювали припущення, що традиція обрання кумарі урветься. Річ у тому, що однією з основних функцій кумарі є щорічне благословення монарха - тоді як в травні в країні була проголошена республіка. Проте оскільки саме інститут кумарі привертає до Непалу велику кількість туристів, було вирішено не відміняти стародавню традицію. В кінці вересня новий маоїстський уряд Непалу, порушуючи традиції, узяв на себе роль священиків і самостійно призначив кумарі міста Бхадгаон шестирічну Шрія Бахрачарія (ShreeyaBajracharya). Вибір дівчинки здійснила держкорпорація, що виконує функції міністерства культури.

Зараз ви читаєте новину «Трирічна мешканка Непалу стала богом (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути