середа, 12 червня 2019 11:31

Трійця 2019: коли та як святкують в Україні

У неділю, 16 червня, в Україні відзначають Трійцю - одне з головних християнських свят.

За традиціями святкують три дні. Будинки прибирають і прикрашають свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами. Це символізує процвітання і новий життєвий цикл. Слугує оберегом від нечистих сил.

Автор: Уніан
  Трійцю святкують 3 дні
Трійцю святкують 3 дні

Суботу напередодні свята вважають поминальним днем. Прийнято молиться за померлих і ставити свічки в церквах за упокій їх душ.

У неділю вранці у храмах проводять Божественну літургію. Згодом священик читає молитви, стоячи на колінах у Царських брамах, лицем до віруючих. Прихожани при цьому також стають на коліна. Після служби ходять в гості, влаштовують масові гуляння і ярмарки.

Автор: utro.news
  На Трійцю у храмах проводять Божественну літургію
На Трійцю у храмах проводять Божественну літургію

Другий день свята називається Клечальний понеділок. Зранку в церквах проходять служби, а після неї священики йдуть на поля і моляться про благословення на майбутній урожай.

Третій день називається Богодуховий. Обирали Тополю - найкрасивішу незаміжню дівчину, прикрашали її вінками, стрічками і водили по дворах. Зустріти Тополю вважалося великою удачею.

Автор: ar25.org
  Молодь обирала Тополю - найкрасивішу незаміжню дівчину
Молодь обирала Тополю - найкрасивішу незаміжню дівчину

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців порадують довгими вихідними цього тижня

На Зелені свята забороняють сваритися, думати про погане, виконувати домашню роботу, працювати на землі. Дозволяється лише готувати їжу для родини та худоби. Не можна рубати дерева, гуляти в лісі чи купатися в річках. За народними повір'ями, тоді наш світ приходять міфічні істоти - мавки та русалки, які можуть нашкодити людині.

Найкраще ці дні провести із близьким, наприклад, поїхати родиною на відпочинок. Хорошою справою на Зелені свята вважають сватання та одруження. Вірять, що тоді шлюб буде міцним, пара житиме в достатку.

Першими Трійцю стали святкувати апостоли, які є учнями Ісуса Христа. Вони хотіли увіковічити день, коли на них зійшов Святий Дух. Перед цим вони 50 днів молилися в Сіонській світлиці. Після цієї події апостоли стали здатними говорити на різних мовах світу, щоб розповідати про смерть та воскресіння Ісуса в інших країнах. Офіційно святкувати Трійцю вирішили Свято П'ятидесятниці почали широко відзначати з IV століття.

Зараз ви читаєте новину «Трійця 2019: коли та як святкують в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути