Ексклюзиви
пʼятниця, 29 січня 2021 13:28

Три колеса, замість керма - рукоятка: створили перше у світі авто

29 січня 1886 року німецький інженер Карл Бенц отримав патент на триколісний автомобіль Motorwagen з двигуном внутрішнього згорання. Це перше авто подібного типу, яке реально функціонувало.

Автор: mag-option.ru
  29 січня Карл Бенц отримав патент на створення автомобіля
29 січня Карл Бенц отримав патент на створення автомобіля

Після закінчення 1864 року факультету технічної механіки університету в Карлсруе 19-річний Карл Бенц працював інженером-проєктувальником на різних підприємствах Німеччини та Австрії. 1871 року разом з приятелем заснував ливарне виробництво. Воно виявилось збитковим і наречена Бенца викупила долю його компаньйона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першу спортивну машину назвали "Вікторія"

Автор: www.jnsm.com.ua
  Benz Patent-Motorwagen перший у світі автомобіль з двигуном внутрішнього згорання
Benz Patent-Motorwagen перший у світі автомобіль з двигуном внутрішнього згорання

Підприємство й далі не приносило доходу і 1878-го Карл Бенц зосередив усі зусилля на створенні двотактного двигуна внутрішнього згорання. 31 грудня того ж року він завершив розробку. Після цього створили акселератор, систему запалювання від батареї, свічку запалювання, карбюратор, систему зчеплення, водяний радіатор для системи охолодження. Не зумівши розрахуватись з банком за взятий кредит, Карл і Берта були змушені взяти у компаньони своїх приятелів братів Бюхлерів. І 1882 року вони зареєструвати нову компанію Gasmotoren Fabrik Mannheim.

Не задоволений скромною посадою виконавчого директора і лише 5% в капіталі компанії, Бенц залишив її через рік. Разом з іншими своїми знайомими комерсантом Максом Розе і техніком Фрідріхом Есслінгером заснував компанію Benz&Company Rheinische Gasmotoren-Fabrik, яка зайнялась продажем двигунів внутрішнього згорання на зрідженому газі.

Справа виявилась досить прибутковою і у вільний час Бенц займався втіленням своєї давньої мрії - створенням безкінного екіпажу. Взявши за основу триколісний велосипед, він обладнав його одноциліндровим чотиритактним бензиновим двигуном потужністю 0,9 к. с. власної конструкції з ланцюговою передачею.

Автор: 1prof.by
  29 січня Карл Бенц отримав патент на створення автомобіля
29 січня Карл Бенц отримав патент на створення автомобіля

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешево і комфортно: топ авто із дешевим утриманням

1887 року Motorwagen-3 показали на Всесвітній виставці в Парижі. Це був триколісний автомобіль з двигуном, розташованим позаду, і ланцюговим приводом на обидва задніх колеса. Мав трубчату раму зі сталі з дерев'яними панелями, колеса зі сталевими спицями і суцільними гумовими шинами власного виробництва.

Автор: Вікіпедія
   Карл Бенц в якості водія і його дружина Берта
Карл Бенц в якості водія і його дружина Берта
Замість круглого керма була проста рукоятка. Переднє колесо було закріплене жорстко, а задні - на еліптичних ресорах. Трансмісія була одношвидкісна з найпростішим дисковим зчепленням.

Motorwagen-3 почали продавати наступного року. Він став 1- комерційно доступним автомобілем в історії. Після того, як Берта Бенц здійснила рекордну для того часу поїздку на відстань 106 км, Мotorwagen-3 зазнав ще ряду удосконалень. 1889 року на Торговій ярмарці в Парижі Бенц зумів продати 23 автомобілі.

До кінця XIX ст. компанія Benz&Cie стала найбільшим автовиробником у світі, а 1899-го продала рекордних 572 автомобілі.

19 cічня 1938 року американська фірма General Motors розпочала серійне виробництво дизельних двигунів. До цього жоден автовиробник масово їх не використовував. Сам дизельний двигун створив німецький інженер Рудольф Дизель 1897-го.

Зараз ви читаєте новину «Три колеса, замість керма - рукоятка: створили перше у світі авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути