вівторок, 19 січня 2021 14:11

Американці розпочали виробляти дизельні двигуни

Американці розпочали виробляти дизельні двигуни
В США масово почали створювати дизельні двигуни. Фото: vodi.su

19 cічня 1938 року американська фірма General Motors розпочала серійне виробництво дизельних двигунів. До цього жоден автовиробник масово їх не використовував.

Сам дизельний двигун створив німецький інженер Рудольф Дизель 1897 року. Він мав висоту 3 м, діаметр циліндра 250 мм, робив 172 об/хв і при ході поршня в 400 мм "видавав" від 17,8 до 19,8 к.с. Дізнавшись про цей винахід, заводи з усього світу швидко почали розбирати ліцензії на виробництво таких двигунів.

Проте серед автовиробників вони не стали одразу популярними - надто примхливими і великими були перші мотори на дизелі. Вони часто виходили з ладу, а випуск такої складної і високотехнологічної машини виявився не під силу багатьом автозаводам із застарілим обладнанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автовиробників PSA та Fiat Chrysler більше немає. Що сталося?

Рудольф Дизель витратив багато сил, щоб довести до досконалості виробничий процес виготовлення дизелів: розробити нові верстати, знайти підхожі сплави, підготувати фахівців.

І вже 1908-го Дизель презентував перший дизельний двигун малих габаритів.Того ж року двигун використали для оснащення вантажного автомобіля та локомотива.

Першою зацікавилася дизельними двигунами для авто німецька компанія "Даймлер-Бенц". 1936 року вона створила перше у світі авто з дизельним двигуном. Проте її ініціативу швидко перехопила американська компанія General Motors. І саме вона першою поставила дизельний двигун "на конвеєр".

14 січня 1967 року в місті Тольятті, тодішній Радянський Союз, вирили перший котлован для автомобілебудівного заводу ВАЗ.

Зараз ви читаєте новину «Американці розпочали виробляти дизельні двигуни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути