Ексклюзиви
субота, 18 листопада 2017 20:23

Третина поранених під час Революції гідності вже мають статус УБД

Третина поранених під час Революції гідності вже мають статус УБД
Фото: pravda.com

Для отримання статусу учасника бойових поранені активісти Революції гідності мають надати медичну довідку з лікарні або з медичного штабу Майдану.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав організатор медичної служби Євромайдану і народний депутат Олег Мусій.

"Якщо у людини немає медичної довідки, отриманої під час Революції гідності, вона не отримає статус учасника бойових дій, - каже він. - Поранені зверталися у медслужбу на Майдані. Допомогу надавали в госпіталях, облаштованих у квартирах. Медичною службою вівся облік. Видавали довідки й фіксували в нашій базі. Якщо реально людина була поранена, вона обов'язково залишила слід у нашій медичній службі.

Крім того, є судмедекспертиза. Вона встановлює ступень пошкодження. Є прокуратура й Міністерство соціальної політики. Там теж перевіряють, чи насправді людина учасник революції і що вона робила".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська революція триває 103 роки

На сьогоднішній день є 1094 особи, які отримали статус потерпілого і які вже пройшли судмедекспертизу, розповідає координатор ініціативної групи постраждалих на Майдані Павло Сидоренко.

"120 майданівців вже мають статус інваліда війни. За законом людина, яка претендує на декілька статусів, може обрати тільки один статус.

Із тисячі поранених під час революції 200 — 300 чоловік вже мають статус учасника бойових дій як учасники АТО. Тобто кількість людей, яких охопить закон, приблизно 960.

Ми вже встановили 92 — 93 відсотки тих, хто постраждав під час революції. Мова не тільки про акції в Києві, а й інших містах.

Родинам загиблих під час революції планували виплатити по мільйону гривень. Але поки що виплатили по 700 тисяч. Важкопораненим у 2014 виплатили по 300 тисяч з 700 обіцяних. "Середнім" по 250 тисяч з 500 запланованих. "Легким" ще мають виплатити по 200 тисяч.

У наступному році всі виплати мають бути закриті. Це лише 294 мільйона гривень. Сума абсолютно підйомна. Попередньо у нас є підтримка Мінсоцполітики. Думаю, що прем'єр підтримає", - підсумував координатор.

Верховна Рада прирівняла поранених на Майдані до учасників бойових дій.

Постраждалими учасниками Революції гідності визнаються особи, які під час участі в масових акціях громадського протесту отримали тілесні ушкодження та звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Третина поранених під час Революції гідності вже мають статус УБД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути