середа, 29 вересня 2021 20:23

"Треба залучати лікарів з Молдови і Казахстану" - експерт

"Треба залучати лікарів з Молдови і Казахстану" - експерт
Павло Ковтонюк: "Кадрів у нас більше ніж достатньо. Бракує кадрів кваліфікованих". Фото: Сергій Старостенко

До запуску медичної реформи у вітчизняній медицині розвивалися тільки грошові напрямки. Нині ж відбувається розвиток таких важливих напрямків, як сімейна медицина. Відтік українських лікарів до Європи слід компенсувати через залучення лікарів з менш розвинених країн.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів експерт в галузі медицини Павло Ковтонюк.

"Кадрів у нас більше ніж достатньо. Бракує кадрів кваліфікованих, – каже він. – Баланс кадрів не відповідає потребам – він формувався під дією інших чинників, що не завжди відповідали потребам людей".

До реформи медицина розвивалася хаотично. Всі дивилися, які напрямки найбільш грошові. Негрошові, такі як сімейна медицина, в нас досі нерозвинені. Хоча вона є основним напрямком медичної системи, стверджує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подешевшають ліки

"Зараз динаміка розвитку вражаюча – бо туди пішли кошти з програми медичних гарантій. Протягом десяти років ми спостерігатимемо процес цього перепрофілювання. Програма медичних гарантій формує попит, а на це потрібен час. Університет вчить лікаря шість років. Тому цей процес змін триватиме. Краще щоб він був керованим, щоб в уряду була стратегія, щоб він стимулював перетік у певні спеціальності", – каже він.

Українські лікарі їдуть за кордон, але це нормальний процес міграції, стверджує Ковтонюк.

"Кажуть, що лікарі масово виїжджають. Вони виїжджають, але не масово. Їдуть талановиті лікарі. Люди завжди шукають кращу роботу за кордоном. Українські лікарі йдуть у Польщу і Чехію, польські і чеські – у Німеччину, німецькі – у Британію і США, американські – в Австралію і Нову Зеландію. Це нормальний процес міграції. Нам бракує стратегії залучення талановитих лікарів з країн, менш розвинених за нас – з Молдови та Казахстану. Ми теж повинні боротись за таланти, так само як борються за наші. Цей процес уже почався, але краще щоб він був керований", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Павлом Ковтонюком читайте у журналі "Країна"

1 квітня цьогоріч стартував другий етап медреформи. Комунальні медзаклади отримують кошти за договорами з НСЗУ – що більше пацієнтів, то краще фінансування. Лікарні мають фінансування на ті послуги, які передбачили в договорах із Національною службою здоров'я України.

У рамках реформи діє Програма медичних гарантій – 27 пакетів безплатних медпослуг. На її реалізацію виділили 72 млрд грн. Надають безплатну первинну, госпітальну, екстрену, спеціалізовану амбулаторну й паліативну допомогу та реабілітацію. Також діє повна або часткова оплата препаратів за програмою "Доступні ліки". Направлення на безплатну консультацію вузькопрофільного спеціаліста видає сімейний лікар.

Зараз ви читаєте новину «"Треба залучати лікарів з Молдови і Казахстану" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути