Ексклюзиви
четвер, 19 березня 2020 10:59

Транспортний колапс і дефіцит в аптеках: як Київ прожив перший день без метро і потягів
17

Через розповсюдження коронавірусу COVID-2019 з 12 березня у столиці України запровадили карантин. Відтоді в Києві не працюють навчальні заклади і скасовують масові заходи.

О 23:00 17 березня свою роботу припинив Київський метрополітен. Його планують відкрити не раніше 3 квітня. Також цього дня закрили заклади громадського харчування, спорткомплекси та розважальні заклади.

З 12:00 18 березня всі види пасажирських перевезень припинив столичний Центральний автовокзал. Крім цього, скасували будь-які відправлення автобусів міжрегіонального і приміського сполучення.

Із цього періоду для відвідувачів закрили всі залізничні вокзали. Зараз працюють залізничні каси виключно для повернення квитків.

Заклади харчування

Близько 13:30 поблизу залізничного вокзалу "Південний" порожніє завжди велелюдна вулиця Георгія Кірпи. На ній в один ряд розташовано популярні в Києві мережеві заклади харчування - "Сушия", Domino's Pizza, "Львівські круасани". Однак потрапити до них неможливо. Через поширення коронавірусу в усьому світі з 17 березня їм заборонено приймати відвідувачів.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

"Ми зачинені на карантин", "Ми не можемо ризикувати вашим здоров'ям". Саме такими фразами розпочинаються оголошення, які почепили на зачинених дверях закладів. Крізь вітрини можна помітити їхніх працівників. Усі в масках. Вони готують замовлення для покупців, які оформили доставку за телефоном.

Доставка їжі - це єдина послуга, яку ресторани надають.

"Зараз у Києві продовжують працювати місця громадського харчування. Навіть неподалік звідси працює кав'ярня, в якій немає проточної води. Через її відсутність люди можуть з легкістю захворіти, - говорить 58-річна киянка Лариса. У червоній куртці, чорних штанях та пакетом із продуктами в руках вона, разом з онучкою, прямує з прогулянки додому. - Я сама працюю в продовольчому магазині, але мій магазин міститься в закритому житловому комплексі та й під час покупок відвідувачі намагаються тримати дистанцію одне від одного. Крім цього, нам видали засоби дезінфекції - і ми регулярно проводимо в магазині вологе прибирання. Адже чистота - це запорука здоров'я. Та й знаєте, береженого Бог береже. Хоч сама я захворіти й не боюся, але в осине гніздо не лізу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені з'ясували походження коронавірусу

Навпроти ресторанів спеціальним заїздом рухається червоне KIA з київськими номерами. Водій під'їхав до віконця, де в захисній масці працівник закладу швидкого харчування KFC віддав його замовлення. Біля входу стоять дві 18-річні працівниці Аня і Катя, які прийшли на свою зміну.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

"Попри те, що в приміщення заходити не можна, вчора покупців було дуже багато. Це тому, що тоді люди ще могли їздити і потягами, і метро, - розповідають дівчата. Обидві одягнені в короткі однотонні куртки та темні джинси, - На роботі нам видають захисні маски і все дезінфікують. Тож за власну безпеку ми не хвилюємося".

Довго не чекаючи, дівчат впускає у заклад охоронець. За ними миттю зачиняють двері на замок.

Вокзал

"Прохід заборонено, вокзал не працює", - пояснює один із трьох поліцейських і ще стількох нацгвардійців, які стоять перед входом залізничного вокзалу "Південний" чоловікові, який намагався зайти у приміщення.

Автор: Соломія Цура
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

Перші охоронці мають чорні штани, куртки, шапки та взуття. В других аналогічний комплект темно-синього кольору і додатково включає захисний жилет. На грудях в усіх - рації, на рукавах і спині - емблеми та назви служб відповідно, а на обличчі захисні маски.

"Вокзал зачинено з 12-ї години. Тепер на місці увесь час чергуватимуть правоохоронні органи, - скупо відповідають поліцейські. - Людей, які приходять здавати квитки, небагато. Більше не прибуває і не відправляється жоден потяг. Електричка до аеропорту "Бориспіль" також не курсує".

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

На площі перед вокзалом менше десятка людей. Жоден не має рукавичок, масок чи респіраторів. Біля входу в підземний перехід "Західний" два трейлери з гарячими пиріжками та шаурмою. Обидва не працюють.

Автор: Соломія Цура
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

Навпроти входу в тунель високо на стіні висять два монітори. На них продовжують освітлювати дані сполучення, номер, час прибуття і відправлення потягів.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

Сходами, які ведуть у перехід уперемішку зі звичайними людьми рухається колона поліцейських. Всередині підземки, по обидва боки відчиненими залишилися всього два магазини. В повітрі відчувається запах дезінфікаційних засобів.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

"З сьогоднішнього дня закриваємось на карантин. Ми самі так вирішили. Це в цілях безпеки. Наразі нас переводять в інше місце, тому робота в нас є", - каже одна з продавчинь магазину "Сиро-ковбасна крамничка" 40-річна Інна Іларіонівна. З розпущеним темним волоссям середньої довжини, у масці, чорному светрі і штанях вона рахує виручку".

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

У масці, окулярах, коричневому пуховику та чорних класичних штанах в магазин заходить покупець. Жінка середніх років просить вибрати для неї ситне печиво на смак продавця.

Автор: Соломія Цура
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

"Я не з Києва, тому мені пощастило менше, - бідкається друга продавчиня 25-річна Любов Шевченко. Дівчина прибирає порожні коробки з полиць. - Живу в Гореничах. Остання маршрутка в моє село сьогодні відправилася о 12-й годині. Назад транспорт більше не їхатиме. Доведеться викликати таксі, платити десь 200 гривень, але що вдієш. Після переведення начальник обіцяв оплачувати таксі, хоча б в один бік. Я цьому дуже рада".

Автор: Соломія Цура
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

Кілька поліцейських стоять і біля входу на вокзал "Центральний". На площі перед будівлею людей, як ніколи, мало. Вони поспішають і навіть не дивляться в бік вокзалу. З яскраво-синьою валізою та салатовою сумкою на плечі проходить повз і 20-річна Лілія Красимова.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

"Через карантин змушена повертатися додому - в Харків. Їхатиму BlaBlaCar, бо наразі це єдиний спосіб добратися в місто. На щастя, за поїздку водій візьме всього 300 грн. У стільки ж мені обійшовся б і квиток, - з посмішкою на обличчі розповідає дівчина. Одягнена у світлі джинси, оранжевий пуховик, шалик у клітинку, зелені берці, а на голові - блакитний капюшон від свитшота. - У Києві я винаймала квартиру та працювала в торговому центрі. Через коронавірус мене позбавили роботи. А залишатися без можливості заробити я не можу. Повернусь у столицю вже тоді, коли знімуть заборону. Проте знову доведеться шукати собі житло".

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

Всередині вокзального приміщення з купівлі та повернення квитків одразу ж біля входу на стільцях сидять трійко поліцейських. Чоловіки стежать за порядком, але пропускають усіх.

"А чого це ви йдете, що не видно, що тут черга?" - кричить чоловік, який стоїть найближче до однієї з двох відкритих кас.

"Та я помітила, що сюди ніхто не підходить, і вирішила сама пройти", - йдучи на своє попереднє місце, виправдовується кремезна жінка в захисній масці.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

На те, щоб здати свої квитки та повернути кошти, на вокзалі чекають десять осіб. Останнім стоїть спортивний тренер 30-річний Ілля.

"Дзвонив у довідку, і мені обіцяли повернути повну суму за квиток, - каже одягнений в чорний спортивний костюм чоловік. На період карантину альтернативи роботі шукати не планує. - Мав робочу поїздку в Виноградів Закарпатської області. Тепер мушу її скасувати".

"Щоб отримати гроші за пасажирський квиток, людина може впродовж 90 діб, від дня його купівлі, звернутися в касу - і їй усе відшкодовують. Якщо квиток міжнародний, то дається 180 діб, - пояснює адміністратор Анжеліка Стрельчук. - Кошти повертаємо одразу на місці. Таке отримали розпорядження, мусимо виконувати".

Поліклініка

О 16:15 у приймальні київського Консультативно-діагностичного центру Солом'янського району один відвідувач. У кінці холу в захисних масках та халатах сидять працівниці поліклініки. На стійці перед ними оголошення з проханням не відвідувати лікарню без нагальної потреби. У приміщенні відчувається яскраво виражений запах хлорки. Прийом пацієнтів проводять на другому поверсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Транспортний колапс у Києві: медики відмовляються виходити на роботу

"Міряємо температуру, - з безконтактним термометром у руках медсестра 59-річна Євгенія Білик зустрічає чергового пацієнта при вході в крило з кабінетами сімейних лікарів. - Це стандартна процедура, без неї сюди неможливо пройти. Пристрій реагує миттєво і одразу показує температуру. Якщо вона вища за норму, то людину тієї ж миті проводимо в найперший кабінет, який спеціально облаштували під такі випадки. Потім до неї викликаємо чергового лікаря".

При вході на стінах для відвідувачів закріпили антисептики для рук. У приміщенні по п'ять кабінетів з кожного боку, між ними встановили по чотири лавки.

"У зв'язку з коронавірусом у нас не впровадили жодних нововведень. Працюємо, як і працювали, пацієнтів не побільшало, - говорить лікар-терапевт і за сумісництвом завідувач поліклініки Ольга Ярошенко. Жінка має коротке чорне волосся, червоне намисто і золотий ланцюжок. Одягнена в білий халат. -

Тестів для перевірки на коронавірус у нас немає. Але вони є в Олександрівській лікарні, а також у четвертій та дев'ятій. Наразі невідомо, чи ми їх також отримаємо.

Під кабінетами сімейних лікарів чекають троє пацієнтів. Усі в захисних масках. Киянці 39-річній Марині її видала одна з терапевтів поліклініки.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

"Банально не маю змоги придбати маску. У мене в усьому районі їх не лишилося, - розповідає жінка. Має білий плащ, чорні класичні штани та мешти зі шнурками. Волосся на голові зав'язала в гульку. - Я регулярно мию руки і зап'ястя милом. Також стараюся не торкатися слизової очей, носа і рота. Крім цього, ношу рукавички. Саме таким чином намагаюся врятуватися".

Аптека і магазин

"Масок і дезінфікаційних засобів немає". Таке оголошення приклеєно на дверях одразу двох аптек на вулиці Гарматній, 39. Обидві містяться в одній будівлі.

"Це вже шоста аптека в цьому районі, де немає жодних захисних масок, - говорить 37-річна Інна Володимирівна. Жінка перебуває у декреті. - Дивує те, що як роздавати агітаційні передвиборчі газети, то нашим політикам у цьому рівних не було, а як зараз роздати громадянам маски, так жодного добровольця".

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

Поблизу аптек розташувався один із мережевих магазинів у Києві "Фора". Заклад приваблює покупців яскравим зелено-чорним забарвленням. Попри те в магазині не більше десятка покупців.

"Я не впадаю у паніку та не скуповую продуктів, як це роблять деякі люди, - каже відвідувачка супермаркету Ольга. Жінка з порожнім кошиком зважує чотири ківі. На обличчі захисна маска. - На вулицю я завжди її надіваю. У мене з їх дефіцитом проблеми відсутні, адже закупилася ще до того, як вони пропали з аптек".

Автор: Анатолій Гаєвський
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

На прилавках магазину не бракує жодних продуктів. Порожні лише тари з-під гречки на вагу. Усі охоронці та касири прикривають рот та ніс масками. Останні додатково мають латексні рукавички.

Автор: Соломія Цура
  Карантин у Києві
Карантин у Києві

19 березня у світі виявлено 204 тис. хворих на коронавірус. Наразі від інфекції померли понад 8 тис. людей, понад 82 тис. осіб одужали. В Україні зафіксували 14 випадків зараження коронавірусом, 2 з них мали летальний результат.

Зараз ви читаєте новину «Транспортний колапс і дефіцит в аптеках: як Київ прожив перший день без метро і потягів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути