Ексклюзиви
пʼятниця, 23 серпня 2024 08:55

Трагедія на морській прогулянці, про яку говорить весь світ

Трагедія на морській прогулянці, про яку говорить весь світ
Водолази доправили на берег ще одне тіло з яхти "Bayesian".Фото: eastnews.ua

22 серпня біля Сицилії підняли з-під води приватну яхту з тілами п'яти загиблих. Подія має резонанс, оскільки одним із них є мільярдер Майк Лінч, а обставини загибелі суперечливі. У деталях розбиралася Gazeta.ua.

IT-гуру і суди

Майк Лінч був британським підприємцем у сфері IT, заснував компанію Autonomy, а до того працював, зокрема, над програмним забезпеченням розпізнавання відбитків пальців. Коли вивів Autonomy на фондовий ринок, вартість компанії була оцінена у понад 10 мільярдів доларів США. У 2011 році компанію поглинула Hewlett-Packard, котра згодом заявила, що структура Лінча переоцінена. І подала до суду.
Якраз нещодавно Лінч цей суд виграв - і відправився святкувати перемогу на море. Його яхта "Bayesian" була якнайкраще оснащена та оцінювалася у 30 мільйонів фунтів стерлінгів. Зокрема, гендиректор компанії Italian Sea Group, котра побудувала яхту, Джованні Константіно, назвав судно одним із найбезпечніших у світі.

Водяний смерч і нагла смерть

На яхті у рейсі було загалом 22 особи, 15 з них врятувалися. На думку Константіно, яхту згубив людський чинник: вона набрала води і затонула на відносно невеликій глибині у 50 метрів біля Сицилії.
Деякі експерти припускають, що яхта зустрілася з так званим "водяним смерчем". Цей вихор виникає при грозах у морі, рухається зі швидкістю 20-30 кілометрів за годину, але може бути і швидшим. Джованні Константіно звернув увагу, що судно не мало бути на якорі у порту, адже шторм прогнозувався. Отже, причиною могла стати помилка екіпажу. Дружина Лінча, що змогла врятуватися, розповіла: раптом яхта подалася вбік і її приміщення почало заливати водою.

Втратили генія

Соратники Майка Лінча зазначають - мільйонера забрала нагла смерть, бо після судової тяганини протягом 12 років та перемоги у суді він планував повернутися у США і продовжити розробки у галузі штучного інтелекту. Поки невідомо, чи була з ним на яхті дочка-підліток Ханна. У списку загиблих її на момент написання статті немає.
Серед жертв також гендиректор банку Morgan Stanley International Джонатан Блумер і його дружина Джуді, адвокат Кріс Морвілло з дружиною Недою.

Усі вони сприяли перемозі Лінча у суді. До слова, іншого відповідача у справі проти Лінча, Стівена Чемберлена, збила машина під час пробіжки у Кембріджі.

Зв'язки Лінча

Майк Лінч мав не лише бізнесові, а й політичні зв'язки. Зокрема, коли його компанія Automomy була на хвилі успіху, Лінч отримав посаду наукового радника тодішнього прем'єра Девіда Кемерона. Тоді ж він входив у керівництво ВВС.
Видання Politico пише про контакти і співпрацю Майка Лінча з британською й американською розвідками. Наприклад, ще одна компанія Лінча - Darktrace - мала партнерів з розвідувальних кіл, скажімо, Стівена Хакстера, помітного функціонера у структурах кіберзахисту МІ 5. Останній навіть став виконавчим директором компанії. Ветеран агенції нацбезпеки США Джим Пенроуз курував діяльність компанії у Сполучених Штатах.
Autonomy вигравала тендери Управління внутрішньої безпеки США після терактів у Нью-Йорку 11 вересня. З 2003 року, за даними Guardian, ця структура Лінча фігурувала як така, що має доступ до секретних даних.

Море нещадне

Хоч би як там було, це точно не вперше море забирає життя у науковців чи бізнесменів. До слова, у червні 2023 року затонув глибоководний батискаф "Титан". За злою іронією, це сталося поряд з уламками "Титаніка". На борту батискафа були Шахзад Дауд, британський бізнесмен пакистанського походження, що входив до благодійного фонду, засновником котрого, у свою чергу, був король Карл ІІІ. Також загинули його син Сулейман, колишній командир французького флоту П'єр-Анрі Наржоле, який мав право на дослідження уламків "Титаніка". У батискафі були власник компанії-розробника апарату Стоктон Раш і перший космічний турист Хейміш Хардінг.

Зараз ви читаєте новину «Трагедія на морській прогулянці, про яку говорить весь світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути