четвер, 01 липня 2010 14:10

Товариш Юрія Гагаріна розповів правду про загибель космонавта

Товариш Юрія Гагаріна розповів правду про загибель космонавта

Пілот-космонавт, двічі Герой Радянського Союзу Василь Аксьонов у своїй книзі Дорогами випробувань детально описав обставини загибелі Юрія Гагаріна.

За версією Аксьонова, причиною авіакатастрофи, в якій загинув перший космонавт, стало несподіване потрапляння літака в зону суцільної хмарності. Він стверджує, що цю версію йому в перші дні після загибелі Гагаріна виклав член державної комісії з розслідування авіакатастрофи Сергій Анохін. Комісія так і не назвала однозначних причин катастрофи, а доповідь, підготовлена за підсумками розслідування, залишилася засекреченою.

Аксьонов в день катастрофи, 27 березня 1968, проходив медичне обстеження разом з Юрієм Гагаріним, але літав іншим літаком.

За його словами, верхній край суцільної хмарності того дня розташовувався на висоті близько 4000 метрів, а нижній - не більше ніж 600 метрів.

Юрій Гагарін і Володимир Серьогін, що перебували на борту літака МіГ-15, закінчили виконувати льотне завдання над верхнім шаром хмар і розпочали інтенсивне зниження в умовах високої хмарності, причому через нестійку роботу приладів не могли орієнтуватися по них. Після виходу з цієї зони літак йшов до землі на швидкості 700 кілометрів на годину, що не залишало достатньо часу для виходу з пікірування.

Нагадаємо, в січні група незалежних дослідників з Росії, до складу якої входив колишній співробітник НДІ експлуатації та ремонту авіаційної техніки Ігор Кузнєцов, заявила, що причиною аварії літака, яким управляли Гагарін і Серьогін, стала технічна несправність.

За словами Кузнєцова, авіакатастрофа сталася в результаті панічної реакції на розгерметизацію кабіни винищувача. Екстрена ситуація на борту виникла через незакритий вентиляційний кран. Не встигнувши адекватно оцінити ситуацію, пілоти ввели літак в занадто круте піке і втратили свідомість через перевантаження

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Товариш Юрія Гагаріна розповів правду про загибель космонавта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути