субота, 18 березня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Тижні в чергах, на милицях і без рук: як пораненим отримати довідки ВЛК

Тисячі бійців Збройних сил України отримали важкі поранення за понад рік боїв з окупантами. Щоб повернутися на службу або бути списаними із армії - вони мають проходити військово-лікарську комісію.

Для оформлення групи інвалідності додатково потрібно звертатися ще у медико-соціально експертну комісію. Формально пройти ці комісії не складно. Однак на практиці виявляється, що поранені військові мусять вистоювати у чергах годинами, а інколи витрачати на проходження ВЛК і МСЕК по кілька тижнів.

Як працюють лікарські комісії та що у їхній роботі обіцяють змінити, розбиралася Gazeta.ua.

ЯК ПРАЦЮЄ ВЛК

Пораненим потрібна довідка про обставини травми. Її має видати військова частина. Якщо ви через поранення не можете забрати документ самостійно - його мають надіслати поштою.

У довідці повинні бути зазначені наступні факти: обставини, за яких було отримане поранення, конкретне місце та час. Має бути зафіксовано, що боєць не перебував у стані алкогольного сп'яніння та отримав ушкодження захищаючи Батьківщину.

Зміст довідки безпосередньо впливає на висновок ВЛК та МСЕК, а також на розмір одноразової грошової допомоги. На неї солдат може претендувати, якщо отримав інвалідність чи частково втратив працездатність.

Якщо частина не видає вам довідку, спочатку треба написати рапорт про це

Видає довідку командир військової частини. Якщо він не хоче цього робити - необхідно написати рапорт. А якщо це відмовляються робити у частині, то слід написати скаргу про бездіяльність до Штабу оперативного командування, якому підпорядковується частина. Або до Військової служби правопорядку.

Якщо є якісь сумніви щодо вашого поранення - керівництво військової частини повинно організувати службове розслідування і встановити всі обставини.

Автор: Радіо Свобода
  Часто щоб отримати компенсацію, продовжити лікування, піти в запас - треба у прямому сенсі вистояти кількатижневу чергу
Часто щоб отримати компенсацію, продовжити лікування, піти в запас - треба у прямому сенсі вистояти кількатижневу чергу

Ви лікуєтеся до повного одужання і потім проходите військово-лікарську комісію. Під час ВЛК треба надати довідку про обставини травми, після – звернути увагу на висновок. В ньому мають вказати, що ви отримали поранення, захищаючи Батьківщину чи "під час воєнної служби під час виконання обовʼязків військової служби". Ці формулювання важливі, бо вони вказують, що поранення було отримане саме на бойовому завданні.

Якщо у висновку є помилки - треба звернутися до ВЛК повторно і попросити виправити. А якщо ви не згодні з висновком, то його можна оскаржити у вищій за рівнем ВЛК або суді. І лікування, і проходження ВЛК для військовослужбовців безкоштовні.

Бувають випадки, коли унаслідок поганоно лікування поранений отримує нові хвороби або травми. ВЛК може кваліфікувати результати лікарських помилок, як бойове поранення. А може й ні. Тому єдина рекомендація – оскаржувати висновок комісії, якщо ви з ним не згодні.

Навіть якщо вас визнали тимчасово непридатним, ви все одно маєте перебувати в межах військової частини

Якщо вас визнали придатним до військової служби — повертаєтеся у свою військову частину. Якщо непридатні і вас мають зняти з військового обліку — пишете рапорт на звільнення.

Також вас можуть визначити тимчасово непридатним, але не більше ніж на рік. За цей час маєте відновитися і повернутися до служби. Якщо за 12 місяців цього не зможете зробити через стан здоровʼя — питання про придатність мають переглянути. Однак варто пам'ятати, що навіть у разі визнання тимчасово непридатним - ви все одно маєте перебувати в межах військової частини. В законодавстві немає чіткості в цьому питанні. На практиці бійці знаходяться у своїх військових частинах, але виконують обмежений ряд завдань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми помремо?" – як правильно відповідати дітям на питання про агресію РФ

Ще ВЛК може рекомендувати надати бійцю відпустку за станом здоровʼя не більше ніж на місяць. Її обовʼязково потрібно затвердити в командира частини, написавши відповідний рапорт.

Розмір допомоги залежить від групи інвалідності

Коли треба встановити інвалідність чи відсоток втрати працездатності – до роботи приступає МСЕК. Вона визначає, чи потрібно протезування, індивідуальна програма реабілітації.

За довідкою МСЕК ви отримуєте одноразову грошову виплату. Ці виплати привʼязані до прожиткового мінімуму у 2 684 грн. Розмір допомоги залежить від групи інвалідності. Перша група — 400 прожиткових мінімумів - 1,07 млн грн. Друга група — 805 тис. грн, третя — 671 тис. грн. Направлення на МСЕК видає медрота військової частини. З ним ви звертаєтеся в будь-яку районну лікарню чи воєнний госпіталь і просите профільного лікаря скликати комісію.

Якщо ви незгодні з рішенням МСЕК, то протягом місяця зверніться до іншої комісії — наприклад, центральної міської. Також можна звернутися до суду, не пізніше ніж за пів року після висновку МСЕК чи ВЛК. Якщо пройшло більше пів року, то суду треба надати підтвердження, чому ви не могли звернутися раніше. Це може бути довідка про участь у бойових діях або проходження військової служби.

ВІЙСЬКОВІ ВИМУШЕНІ СТОЯТИ У ЧЕРГАХ ТИЖНЯМИ

Однак на ділі військовослужбовці, які проходили або проходять лікування поранень, висловлюють обурення через неналежне надання їм медичної допомоги. Часто щоб отримати компенсацію, продовжити лікування, піти в запас - треба у прямому сенсі вистояти кількатижневу чергу. Бо не завжди є місце, де можна чекати сидячи. Для поранених на милицях – це велика проблема. Лікарі у регіонах приймають лише по кілька днів на тиждень. Що значно затягує процес.

Автор: Радіо Свобода
  Інколи пришвидшити або покращити роботу комісій допомагає розголос. Наприклад, у Львові в одній з військових поліклінік приміщення було в жахливому стані.
Інколи пришвидшити або покращити роботу комісій допомагає розголос. Наприклад, у Львові в одній з військових поліклінік приміщення було в жахливому стані.

Лікарів ВЛК дуже мало, бо штат розрахований на мирний час. А поранених – дуже багато.

Через відсутність е-черги, папери медики заповнюють вручну

Інколи пришвидшити або покращити роботу комісій допомагає розголос. Наприклад, у Львові в одній з військових поліклінік приміщення було в жахливому стані. Коли про це почали публічно говорити – втрутився Офіс омбудсмена та волонтери. І зараз у лікарні триває ремонт, а фізичні черги зникли. Замість них – електронні черги, у лікарів – з'явилися комп'ютери. Останнє також пришвидшило роботу. Бо зазвичай медики мусять заповнювати папери вручну.

СИСТЕМУ ОБІЦЯЮТЬ ЗМІНИТИ

З огляду на вищевказані проблеми, в Україні розробили план цифровізації процесів проходження військово-лікарської комісії. Її реформування триватиме упродовж року.

Оновлення роботи військово-лікарсь комісій – це величезна міжвідомча історія, яка об'єднує Мінцифри, Міноборони, ЗСУ, МОЗ, Мінветеранів та громадськість, заявив керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифри Мстислав Банік.

"Зараз ми активно починаємо працювати у сфері цифровізації послуг, які пов'язані з військовослужбовцями та ветеранами. Це люди, які віддали своє здоров'я та життя за те, аби захистити нашу країну від російського загарбника. Тому ми маємо докласти максимум зусиль, щоб забезпечити їм належну увагу та підтримку", – зазначив Банік.

Важливо максимально пришвидшити процес проходження військово-лікарської комісії

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила заявила, що важливо максимально пришвидшити процес проходження військово-лікарської комісії.

"Наразі працює експертна група спільно з Міністерством оборони, Міністерством охорони здоров'я, Міністерством цифрової трансформації та Міністерством у справах ветеранів, яка представила спільні напрацювання для розв'язання проблем у цій сфері. Вже маємо дорожню карту, якою, власне і рухаємось", – заявила Маляр.

Зараз ви читаєте новину «Тижні в чергах, на милицях і без рук: як пораненим отримати довідки ВЛК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути