Ексклюзиви
середа, 25 липня 2007 19:58

Теплохід російської арктичної експедиції подав сигнал про допомогу

Теплохід "Академік Федоров", який знаходиться в Баренцевому морі і бере участь в полярній експедиції "Арктика-2007", ліг у вимушений дрейф і подав сигнал про допомогу, повідомляє з борту атомного криголама "Росія", що також бере участь в експедиції.

У "Академіка Федорова" вийшло з ладу двигун грібного гвинта.

Атомохід "Росія", що обігнав до середини дня в середу "Федорова" приблизно на 20 годин і що знаходився на підходах до Землі Франца-Йосифа, повертається назад повним ходом для надання технічної допомоги кораблю, що терпить лихо.

У 8 годин ранку криголам увійде в межі видимості "Академіка Федорова". Вертоліт з інструментами і фахівцями підніметься з борту атомохода і зробить посадку на борту "Академіка Федорова", після чого почнуться ремонтні роботи, які можуть продовжитися добу.

Ситуація посилюється тим, що погода стрімко погіршується. Тривалий дрейф кораблів може бути украй небезпечний. За прогнозами синоптиків, погода погіршується значно швидше, ніж припускалося раніше.

На судні знаходяться більше ста чоловік, два вертольоти, батискафи "Мир-1" і "Мир-2", а також інше дороге устаткування.

"Академік Федоров" зовсім недавно пройшов ремонт на Канонерському заводі Петербургу. Був відремонтований і двигун, що зараз вийшов з ладу.

В ході експедиції "Арктика-2007" планувалося вперше в історії зробити занурення на апаратах "Мир-1" і "Мир-2" в точці Північного полюса, де глибина перевищує 4000 метрів, а також в районі хребтів Ломоносова і Гаккеля.

Метою експедиції було встановлення приналежності континентального шельфу Північного Льодовитого океану. Якщо підтвердиться, що підводні хребти Ломоносова і Менделєєва є частиною континенту, то економічна зона Росії збільшиться на 10 мільйонів квадратних кілометрів. Арктична територія величиною в дві третини Європи зберігає в собі близько 10 мільярдів тонн вуглеводнів, повідомляють "Вести".

Зараз ви читаєте новину «Теплохід російської арктичної експедиції подав сигнал про допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути