Ексклюзиви
понеділок, 08 липня 2019 13:18

Телеміст - це талановита кремлівська операція, хотіли перевірити нас на міцність

Телеміст - це талановита кремлівська операція, хотіли перевірити нас на міцність
Олексій Ковжун: Якщо Україна пропускає удар з пропагандистським телемостом, росіяни можуть переходити до наступних наступальних дій у рамках гібридної війни. Фото: Українська правда

Ведучий програми "Вести недели" на російському пропагандистському каналі "Росія 24" Дмитро Кисельов анонсував проведення телемосту "Треба поговорити". Його запланували на 12 липня і відбудеться він спільно з українським телеканалом NewsOne, що належить другу Віктора Медведчука. Але керівництво останнього повідомило про скасування телемосту.

Ця ідея - спецоперація Кремля. Хочуть спровокувати Україну і паралельно оцінити стан нашої мобілізації.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить медіа-експерт Олексій Ковжун.

Чого варто очікувати від цього телемосту? Чим ця ідея небезпечна?

- Ця провокація буде зірвана. Але її сенс полягає у тому, що як би ми на неї не відреагували, все одно отримаємо негативний ефект.

Якщо пропустимо цей інформаційний удар росіян, будемо слабкими. Визнаємо, що на 6-му році війни може бути якась альтернативна точка зору про громадянський конфлікт і братські народи.

Якщо ж бурхливо починає реагувати суспільство, дилема постане перед президентом Зеленським. Наприклад, невідомі патріоти в один прекрасний день переріжуть дроти телеканалу NewsOne, щоб той не зміг транслювати свій продукт на населення. Відповідно, зірвуть таким чином ідею кремлівських пропагандистів. Згідно з нашим законодавством, ці дії - злочин. Активістів мають заарештувати. Їм можу інкримінувати багато статей аж до звинуваченнь у тероризмі. Своє слово ще й скаже обурена Європа. Мовляв, напередодні виборів блокують один із всеукраїнських каналів, наступають на священну свободу слова. У такій ситуації Офіс президента має вирішити, як же йому діяти. Покарати активістів не можна, адже це був патріотичний вчинок, виправданий і очікуваний крок у ситуації гібридної війни. Не покарати - означає дати опонентам можливість кричати про виборче правосуддя та свободу слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Медведчук купує третю кнопку" - журналісти б'ють на сполох через загрозу нацбезпеці

Який вихід може бути з цієї дилеми? Як краще повести себе владі, правоохоронним органам?

- Маємо розуміти, що ідея телемосту з пропагандистським телеканалом - талановита кремлівська операція. Вона виходить за рамки поняття телеефірів і пропаганди як такої. Дуже погано, що ми постійно реагуємо на виклики, замість того, щоб брати ініціативу на себе. Коли ти реагуєш, рано чи пізно програєш. Тож треба нав'язувати наш порядок денний супротивнику. У цьому випадку дуже красномовною є історія про те, як терористична організація з Палестини "Чорний вересень" постріляла спортсменів із Ізраїлю на Олімпійських іграх 1972-го. Тоді часи були інші й інші провокації. Але потім ізраїльські військові у відставці поїхали світом, знайшли винних і покарали їх. Сенс цієї історії не у вбивстві чи теракті, а у тому, що має бути гідна відповідь. Маємо продемонструвати усьому світу, що будь-який напад на нашу державу не пройде безкарно.

Ви говорили, що ініціатива телемосту між "Росія 24" та NewsOne - спецоперація Кремля. Яка зацікавленість росіян?

- Кожна добре продумала спецоперація має кілька цілей - ідеальна, хороша, непогана, прийнятна. Якщо Україна пропускає удар із пропагандистським телемостом, вони можуть переходити до наступних наступальних дій у рамках гібридної війни. Якщо ми вийшли на протест, можна познімати мітинг і вже у Росії розповідати про переслідування свободи слова в Україні. РФ хоче досягти одразу кількох цілей. Промацати рівень напруження у нашому суспільстві, реакцію влади та правоохоронних органів.

Як можна оцінити стан українського медіапростору загалом? Віктор Медведчук через своїх друзів скуповує телеканали, як буде їх використовувати?

- Він вже зараз використовує їх для того, щоб привчити аудиторію до себе та свого проросійського порядку денного. Можна втішати себе, що це все через вибори, але після них ситуація суттєво не зміниться. Коли поряд стоїть озброєний ворог, не варто заспокоювати себе, що колись він вирішить опустити автомат.

Проблема ще й тому, що Медведчук має дуже хороших юристів. Досі не сидить у в'язниці, хоча своїми публічними виступами точно наговорив на кілька статей карного кодексу. Його бояться чіпляти, адже має гроші на хороших адвокатів. Медведчук почав захоплювати український медіапростір ще за часів Порошенка. Тоді його не зупинили, тож зараз тим паче буде продовжувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дешевий трюк": Зеленський зробив розгромну заяву про телеміст і згадав про Медведчука, попередню владу і Путіна

За рахунок чого можемо українізувати наш інформаційний простір? Наскільки це важливо?

- Українізація медійного простору нам буде потрібна. Він впливає на формування консенсусної реальності. Тобто того, що не викликає у нас сумнівів, про що не треба домовлятись, адже воно відоме як факт. Консенсусною реальністю для українців має бути усвідомлення того, що на сході війна, а не громадянський конфлікт, Росія - агресор. Це має бути константою. Саме на створення консенсусної реальності впливають медіа. Під їхньою дією суспільство сприймає та аналізує інформацію.

Для дієвої українізації нам треба мати якісні україномовні серіали, комп'ютерні ігри, книжки. Треба транслювати не російське мило, а сучасні телесеріали, що вимагають від глядачів роботи мозку. Дуже важливий у цьому сенсі якісний переклад.

Соратник Віктора Медведчука народний депутат Тарас Козак придбав канал ZIK. Його об'єднали з NewsOne і "112 Україна" в один холдинг "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Телеміст - це талановита кремлівська операція, хотіли перевірити нас на міцність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути