пʼятниця, 17 квітня 2020 11:41

Танення льодовика в Гренландії: вчені повідомили про антирекорд

Танення льодовика в Гренландії: вчені повідомили про антирекорд
Льодовики Грендандії тануть з рекордною швидкістю. Фото: esa.int

Другий за величиною льодовик світу колосально змінюється. Величні льодовики Гренландії тануть з рекордною швидкістю.

Вчені Марко Тедескі і Ксав'є Феттвейс оприлюднили дослідження, в якому виклали причини пришвидшення танення льодовика, розповідає ВВС.

Гренландський льодовиковий щит має площу 1,71 млн кв. км і є другим за величиною льодовиком у світі. Товщина льоду превищує 2 км, в найтовщому місці зягає 3207 м. Льодовики вкривають 80% поверхні Гренландії. Якщо крига розтане повністю, це може підвищити рівень світового океану на 7 м.

У 2019 році вчені зафіксували рекордну швидкість танення Гренландського льодовика: за рік він втратив 600 млрд т льоду, з них тільки за липень - близько 197 млрд т.

Це стало причиною підвищення рівня моря на 2,2 мм. Це продовження тенденції останніх десятиліть - у грудні минулого року вчені виявили, що танення льодовика прискорилося в 7 разів порівняно з 1990-ми роками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 км за 39 років: показали відео танення льодовиків

Дослідники дійшли висновку, що одним із головних факторів швидкого танення минулого року стало не лише зростання середньої температури на Землі, але й збільшення кількості сонячних днів у регіоні. У 2019 році високий атмосферний тиск над Гренландією тримався більшу частину літа - 63 з 92 літніх днів. Хоча середній показник Гренландії - всього 23 дні високого тиску за літо. На думку вчених, це пов'язане з коливаннями повітряних потоків, які рухаються навколо Землі, переважно із заходу на схід.

Високий тиск впливає на різні частини регіону по-різному.

На півдні острова стало набагато менше хмар, тож сонце почало підігрівати льодовик сильніше, ніж зазвичай. Окрім того, випало на 50 млрд т менше снігу, завдяки якому льодовик зростає. Подекуди через відсутність снігу оголився темний лід, який без снігового покриву танув швидше.

На заході і півночі країни антициклони, що створюють високий тиск, вбирали вологе і тепле повітря з південних регіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Антарктиді зафіксували рекордне підвищення температури

"Уявіть собі умовний пилосос, що крутиться за годинниковою стрілкою і висмоктує все тепле і вологе повітря, наприклад, з Нью-Йорка", - пропонує один з авторів роботи, Марко Тедескі.- Через те, що він обертається, це тепле і вологе повітря опиняється у високих шарах атмосфери над північною частиною країни. Створюється парниковий ефект, що не дає виходу тепловій енергії, яку випромінюють сніг і лід".

Автори дослідження наполягають, що коливання повітряних потоків потрібно враховувати у всіх кліматичних моделях. Як саме з цими коливаннями пов'язана зміна клімату, поки незрозуміло, каже вчений. Антропогенний фактор, втім, грає важливу роль і тут. Підвищений вміст вуглекислого газу в атмосфері через діяльність людини - це найважливіший фактор, який спричиняє і коливання, і їхні наслідки.

Почав танути каньйон Денман у Східній Антарктиці - найглибша на Землі ущелина, яка сягає 3500 м нижче рівня моря. Каньйон заповнений зверху донизу льодом, який дуже вразливий щодо танення. Відступаючи та поступово стаючи тоншими, ділянки льодовика дають привід припустити, що він руйнується внаслідок проникнення в теплу океанську воду.

Зараз ви читаєте новину «Танення льодовика в Гренландії: вчені повідомили про антирекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути