середа, 19 вересня 2007 08:23

Тайфун "Віпа" вдарив по Китаю: 1 чоловік загинув, 2 млн людей евакуйовані (ФОТО)

Тайфун "Віпа" в ніч на середу обрушився на південне узбережжя Китаю. AFP із посиланням на офіційне агентство Xinhua повідомляє про одну жертву. 2 млн чоловік були евакуйовані. Невідомий чоловік загинув від удару струмом, ступивши у воду, куди впала рекламна вивіска. Першим на шляху стихії опинилося місто Веньчжоу на узбережжі східнокитайської провінції Чжецзян. Вночі й рано вранці сила вітру тут складала 45 метрів за секунду, передає РІА "Новини".

Щоб мінімізувати можливі наслідки стихійного лиха, Китай уживає активних заходів, перш за все - з евакуації людей із небезпечних районів. Крім того, більше 30 тисяч суден убеспечені в портах. У шести містах припинені заняття в початкових і середніх школах. Оголошено про закриття для відвідин одного з найпопулярніших у Китаї туристичних місць - озера Сиху.

Готуються до боротьби зі стихією 20 тисяч військовослужбовців Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) і озброєної поліції. У райони міст Веньчжоу і Тайчжоу направлені додаткові медичні бригади, десятки тонн медикаментів.

Пізніше в середу тайфун повинен досягти міста Шанхай - найбільшого мегаполісу Китаю з населенням 17 млн чоловік. Тут також введений в дію екстрений план підготовки. 291 тисяча чоловік евакуйовано з небезпечних районів. Скасовуються заняття в школах, населенню не рекомендується знаходитися на вулицях. Усі рейси в міжнародних аеропортах Хунцяо і Пудун перенесені або скасовані.

Не виключено, що в середу скасують або перервуться торги на Шанхайській фондовій біржі, мовиться в спеціальному попередженні, поширеному адміністрацією цього торгового майданчика. Після Шанхаю, тайфун далі рухатиметься уздовж східного узбережжя Китаю на північ. "Віпа" пройде над провінцією Шаньдун, Жовтим морем, північчю Корейського півострова і орієнтовно 21 вересня досягне російського Примор"я.

"Віпа" має дванадцятий порядковий номер за кількістю тропічних циклонів в Азії з початку цього року. Лише тим з них, сила вітру яких складає 12 балів і вище (більше 120 км за годину), дається статус тайфуну. Сезон цих руйнівних атмосферних вихорів у Тихому океані триває зазвичай із червня по жовтень. Циклони, що формуються в зонах низького тиску у екватора, спрямовуються в північні широти, завдаючи величезного збитку країнам Південно-Східної і Східної Азії.

 

Зараз ви читаєте новину «Тайфун "Віпа" вдарив по Китаю: 1 чоловік загинув, 2 млн людей евакуйовані (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути