неділя, 24 квітня 2022 21:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Священники Російської церкви звернулися до Варфоломія з проханням

Священники Російської церкви звернулися до Варфоломія з проханням
Священники Російської православної церкви в Україні (раніше - УПЦ МП) написали звернення до патріарха Константинопольського Варфоломія. Фото: "Голос України"

Священники Російської православної церкви в Україні (раніше - УПЦ МП) написали звернення до патріарха Константинопольського Варфоломія з проханням допомогти вирішити питання нової незалежності від Московського патріархату.

У зверненні священники засудили воєнну агресію проти України. Також просять патріарха Варфоломія підтримки і поради, щоб "подолати конфлікти в українському Православ'ї", передає "Голос України".

Зізнаються, що поки не знають, яким "канонічним шляхом їм слід рухатися далі для об'єднання усіх православних в Україні в єдину Помісну Церкву".

"(У зв'язку з агресією РФ проти України. - Gazeta.ua) сьогодні вже тисячі духовенства та парафіян Української православної церкви прагнуть до повної незалежності від Московського патріархату. Але, не дивлячись на наші чисельні багаторазові звернення з проханнями про це, зміни в Українській православній церкві свідомо гальмуються та не відбуваються. На єпископів, священників, дияконів та парафіян здійснюється тиск з боку церковних діячів, які відстоюють інтереси патріарха Кирила, відбуваються церковні репресії", - зазначають у зверненні, пише РІСУ.

Тому шукають компромісний варіант, оскільки не всі священнослужителі Української православної церкви готові зараз приєднатися до Православної церкви України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська церква допомагає окупантам депортувати українців до РФ

"Наше становище ускладнюється ще й тим, що ми поки не знаємо, яким канонічним шляхом нам слід рухатися далі для об'єднання усіх православних в Україні в єдину Помісну Церкву. Ми намагаємось знайти компромісний, можливо, перехідний варіант, прийнятний для усіх, оскільки не всі священнослужителі Української православної церкви готові зараз приєднатися до Православної церкви України", - додають.

Також священники Російської православної церкви в Україні засудили позицію патріарха Кирила, який відкрито підтримує агресію Росії проти України.

"У ці жахливі скорботні дні нас також приголомшила позиція Московського патріарха Кирила, який продовжує вважати Україну своєю канонічною територією. Він не тільки не виступив проти війни, але й публічно усіляко підтримує російське військове вторгнення в Україну. Патріарх Кирил продовжує віддано публічно підтримувати загарбницькі терористичні дії президента Російської Федерації Володимира Путіна, який вже визнаний військовим злочинцем.

Патріарх Кирил і більшість архиєреїв Російської Православної Церкви і далі поширюють серед віруючих етнофілетичне псевдобогословське підґрунтя для виправдання війни Російської Федерації проти нашого народу, чим безпосередньо сприяють її продовженню", – наголошують вони.

Литва закликає Європейський союз запровадити санкції проти патріарха Російської православної церкви Кирила, який підтримує вторгнення Росії в Україну. З такою заявою виступив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Зараз ви читаєте новину «Священники Російської церкви звернулися до Варфоломія з проханням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути