неділя, 24 квітня 2022 19:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Російська церква допомагає окупантам депортувати українців до РФ

Російська церква допомагає окупантам депортувати українців до РФ
Російська православна церква допомагає загарбникам силоміць вивозити українців до РФ. Фото: сайт МНС Росії

За два місяці війни Російська Федерація силоміць вивезла із захоплених росіянами територій України близько 600 тис. українців. 117 тис. з них - діти.

Силоміць вивозять цивільних переважно зі східних регіонів країни, зокрема, Маріуполя, який майже з початку вторгнення блокують росіяни. Перед перетином кордону з громадянами України окупанти проводять так звані "фільтраційні бесіди". "Слідство. Інфо" з'ясувало, що одну з основних ролей у примусовій депортації українців посідає Російська православна церква.

Зазначають, що Міністерство надзвичайних ситуацій Росії передає церковникам інформацію про депортованих громадян України. А ті - розселяють їх по церквах і монастирях.

"У деяких звітах російським церковникам МНС вже вказують, що відомості стосуються не тільки ЛНР та ДНР, але й інших громадян України, які прибувають на територію РФ", - пишуть журналісти з посиланням на електронні листи благодійного крила РПЦ, якими з ними поділилися хакери з Anonymus та проєкту DDoSecrets.

В останньому листі від 30 березня зазначають, що за весь час депортації до Росії прибули майже 490 тис. цивільних, серед яких 100 тис. - діти. Таку ж кількість силоміць вивезених до РФ українців тими днями називала омбудсменка Людмила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "М*скалі з балалайками й матрьошки в хустках на тлі Кремля"- у Рівному випікають паски у формах із двоголовим орлом

Переважній частині українців не вдалося вибратися з Росії після "фільтраційних бесід" зі співробітниками російського МНС. Тому вони потрапляють у друге коло "фільтрації" - "духовне".

"Силовики, які давно і плідно співпрацюють з російськими церковниками, передають українців до монастирів та церков. Зі згаданого листування, переданого нам групою Anonymus та проєктом DDoSecrets, а також з відкритих джерел ми дізналися, що практично у кожному регіоні, куди привозять українців, є своя єпархія, яка опікується питаннями переселенців. Вони приносять їм їжу та проводять "духовні бесіди", - зазначає "Слідство. Інфо".

Станом на 30 березня російське МНС звітувало про 700 "переселенців" лише у Псковській області.

На сайті Московського патріархату, 52 єпархії Російської православної церкви надають допомогу силоміць вивезеним українцям. Невідомо, яким чином туди потрапляють люди, бо про можливість розташування у церковних установах РПЦ публічно не повідомляє. Також невідомо, що відбувається з українцями у цих притулках і монастирях.

Предстоятель Російської православної церки в Україні митрополит Онуфрій запропонував напередодні Великодня провести хресну ходу від міста Оріхів Запорізької області до заводу "Азовсталь" у Маріуполі. ВІн закликав звернути увагу на необхідність порятунку тих, хто, залишившись у багатостраждальному Маріуполі, опинився в умовах гуманітарної катастрофи.

Зараз ви читаєте новину «Російська церква допомагає окупантам депортувати українців до РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути