Ексклюзиви
неділя, 13 грудня 2020 20:23

"Священики МП мали б питати дозволу, щоб служити на нашій землі" - експерт

"Священики МП мали б питати дозволу, щоб служити на нашій землі" - експерт
Олександр Саган: хто не прийшов на Об'єднавчий собор, той самоусунувся від ПЦУ та знаходиться на чужій канонічній території. Фото: Тарас Подолян

Перед Об'єднавчим собором було чітко сказано, що з жовтня 2018 року, після синодального рішення Константинополя,скасовано акт 1686 року про тимчасове входження Київської митрополії під юрисдикцію Москви.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить релігієзнавець Олександр Саган.

"Усі православні клірики, які діють в Україні, опинились на канонічній території Константинопольського патріарха. Усіх їх він, як Предстоятель церкви, запросив, згідно до канонів, на Об'єднавчий собор. Але була умова: хто не прийде, той самоусувається від ПЦУ та знаходиться на чужій канонічній території. Тому після Об'єднавчого собору Онуфрій, згідно православних канонів, перестав бути правлячим православним митрополитом Київським, а став просто митрополитом у Києві. Лист Варфоломія від 30 жовтня просто підтверджує статус-кво", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гроші, залякування та політичний тиск", - як Росія шантажує інші православні церкви

Служителі Московського патріархату є священиками чужої церкви, які діють на канонічній території ПЦУ, наголошує Олександр Саган.

"Верховна Рада України прийняла навіть спеціальний закон, за яким Українська Православна Церква зобов'язана змінити назву – повинна чітко вказати свою юрисдикційну належність, як це й було у її Статуті до 2007 року. Тобто мають іменуватися "Українською православною церквою Московського патріархату", бо не є українською і входять у структуру Московського патріархату. Проте юристи УПЦ МП старанно блокують реалізацію цієї законодавчої норми", - додає він.

Повне інтерв'ю з Олександром Саганом читайте у журналі "Країна" від 10 грудня.

"Об'єднавчий Собор українських церков у грудні 2019 року обрав митрополита Епіфанія канонічним митрополитом Київським і всієї України. Прийняв статут Церкви України. З тих пір нова автокефальна церква є єдиною канонічною Православною церквою на території Української держави. Константинополь вже не розглядає Онуфрія як канонічного митрополита Київського", йдеться в листі Константинопольського патріарха Варфоломія від 30 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Священики МП мали б питати дозволу, щоб служити на нашій землі" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути