середа, 06 квітня 2011 15:58

"Свобода" відкрила повстанську виставку у Могилянці
6

Фото: Фото: Андрій Шматов/Gazeta.ua

Вчора у філологічній бібліотеці Києво-Могилянської академії відкрили виставку "Народна війна", присвячену національно-визвольній боротьбі українського народу у 1920-х роках. Організатором акції виступило Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

У коридорі бібліотеки повісили 30 плакатів із інформацією про повстання на території України у 1920-х роках. Час виставки не обмежили. Згодом обіцяють повезти її у інші міста України.

На виставку прийшли цьогорічний лауреат Шевченківської премії Василь Шкляр і депутат Київської обласної ради, заступник глави ВО "Свобода" Андрій Іллєнко.

"Те, що повстанська боротьба тривала не тільки на території Західної України, а по всій країні від нас вдало приховували. Ця виставка показує, що майже у кожному селі Східної, Центральної та Південної України були свої герої", - зазначив Іллєнко.

На відкриття зібралось близько сотні людей переважно середнього віку.

"Ця виставка дуже важлива, бо відкриває очі на те, що довгий час від нас приховували. Батько розповідав мені, він 1890-го року народження, як 1919-го приїхав у їхнє село продзагін. Вони з родиною у Ніжині жили. З Пітеру пригнали його, бо були голодні як собаки. Хапали все, людям нічого не лишали. Прийшли до батькової сім'ї. Ми козацького роду, дід мав дві фіри, четверо коней. Кажуть діду - запрягай і вези все пограбоване на вокзал. Він відмовився. Пішли до сусіда. Він також відмовився чужі коні запрягати. Ця сволота поставили його під стіну й розстріляли. "І ти тут ляжеш", - кажуть діду. Що робити було, поїхав мій дядько Сергій, старший од батька на декілька років. Всіх візників перевдягли у шинелі й будьонівки, а рушниць не дали. На них по дорозі налетіла сотня Нестора Махна. Порубали на шматки й відібрали пограбоване. Нічого собі не взяли, все людям повернули. І діду коней віддали, ось тільки син його там і лишився", - розказав 58-річний Павло Михайлович.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" відкрила повстанську виставку у Могилянці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути