середа, 06 жовтня 2021 06:42

Світові загрожує глобальна водна криза - ООН

Світові загрожує глобальна водна криза - ООН
В ООН попереджають про кризу води. Фото: Reuters

Велика частина країн не готова до глобальної водної кризи, яка очікує світ в результаті зміни клімату.

З 2000 року кількість стихійних лих, пов'язаних з повенями, у всьому світі збільшилася на 134% в порівнянні з попередніми двома десятиліттями. Більшість смертей і економічних втрат, пов'язаних з повенями, припали на Азію, йдеться в доповіді Всесвітньої метеорологічної організації ООН.

Частота стихійних лих, пов'язаних з посухою, за той же період виросла на 29%. В африканських країнах зареєстровано найбільше смертей, пов'язаних з посухою. А найбільшого економічного збитку від посухи було завдано в Північній Америці, Азії та Карибському басейні.

При цьому 25% всіх міст вже відчувають регулярну нестачу води. За останні два десятиліття сукупні запаси поверхневих і ґрунтових вод на планеті, а також води, що міститься в ґрунті, снігу і в льодах, скоротилися на 0,4 дюйма (1 сантиметр) на рік.

Зростання населення призведе до ще більшого навантаження на водопостачання, особливо в країнах Африки на південь від Сахари. Вчені стверджують, що число людей з обмеженим доступом до води до 2050 року виросте до більш ніж 5 мільярдів.

Серед заходів рекомендуються більш досконалі системи попередження для зон, схильних до повеней і посухи. Також в світі потрібно поліпшити фінансування і координацію між країнами в галузі управління водними ресурсами.

Майже 60% з 101 опитаної країни потребують поліпшені системи прогнозування, які можуть допомогти запобігти руйнації, спричиненої негодою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2024 році Україну очікують катаклізми – астрологиня

В цілому близько 5 млн людей на рік помирають від хвороб, що передаються через воду, наприклад хронічна діарея. У всьому світі, за спостереженнями ООН, близько 800 млн осіб страждають від нестачі води (половина з них діти), і близько 3,2 млрд людей не мають достатньо надійної каналізації.

Зараз ви читаєте новину «Світові загрожує глобальна водна криза - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути