середа, 23 квітня 2008 15:42

Світ вважає, що нафту необхідно замінити іншими джерелами енергії

Нове опитування, проведене WorldPublicOpinion.org, виявило, що більшість людей у 15 з 16 опитаних країн світу вважають, що запаси нафти на Землі вже закінчуються та що урядам їхніх країн час докласти зусиль до пошуків нових джерел енергії.

В середньому, лише 22% вірять в те, що "знайдеться достатньо нових родовищ нафти, щоб вона залишилась основним джерелом енергії в осяжному майбутньому". Тільки в Нігерії більшість (53%) підтримує думку про те, що урядам можна покластись на наявність нафти в довгостроковому плані.

Натомість в середньому 70% переконані, що урядам слід визнати, що "запаси нафти закінчуються й існує необхідність серйозно взятись за те, щоб замінити нафту як основне джерело енергії". Найпотужніша більшість прихильників такого погляду в Південній Кореї (97%), Франції (91%), Мексиці (83%) та Китаї (80%). Найменша – хоч усе ж таки більшість – в Росії (53%) та Індії (54%), в той час як у Нігерії цей погляд поділяє менше половини опитаних (45%).

14 896 респондентів були опитані в рамках проекту WorldPublicOpinion.org, що є спільним дослідницьким проектом, який об"єднує соціологічні центри різних країн світу та координується Програмою з дослідження сприйняття міжнародних стратегій (PIPA, the Program on International Policy Attitudes) Університету Меріленда. Опитування проводились у 16 країнах, в тому числі й більшості найкрупніших держав: у Китаї, Індії, Сполучених Штатах, Індонезії, Нігерії та Росії, а також Мексиці, Британії, Франції, Азербайджані, Україні, Єгипті, Турції, Південній Кореї та на території Палестини. Разом вони складають 58% світового населення.

У 12 з 16 країн серед опитаних панує думка про те, що їхні уряди припускають, що нафта незабаром закінчиться та її треба замінити на інше джерело енергії. Це видно насамперед у Південній Кореї (79%), Китаї (70%) та Єгипті (67%). В Ірані, де ведеться робота над суперечливою програмою отримання ядерної енергії, 63% кажуть, що нафті необхідна заміна, в той час як лише 12% (найнижчий показник з усіх опитаних країн) вважають, що їхній уряд думає, ніби нафту ще може бути знайдено в достатній кількості.

Лише у двох країнах більшість людей вважають, що їхній уряд діє виходячи з достатності нафтових запасів – це Сполучені Штати (57%) і Нігерія (63%). Однак, в той час як більшість американців вважає, що така позиція є хибною, нігерійці в більшості вважають її правильною.

Цікаво, що в чотирьох із п"яти країн, що є визначними експортерами нафти, кількість людей із відчуттям, що уряд налаштований на закінчення запасів нафти, не сягає 53%, що є середнім показником по світу в цілому: це Азербайджан (31%), Нігерія (32%), Росія (34%) та Мексика (49%). Винятком є Іран, де аж 63% вважають, що їхній уряд налаштований на закінчення запасів нафти.

Думки світового населення не збігаються лише в тому, наскільки значним буде ріст цін на нафту. Найпесимістичніші прогнози в Індонезії (74% кажуть, що ціни значно зростуть), Франції (81%) та Єгипті (67%). Найменша частка тих, хто каже, що ціни на нафту значно підвищаться, у Китаї (29%), Росії (35%) і Нігерії (42%).

Докладніше про дослідження можна прочитати на www.WorldPublicOpinion.org.

Зараз ви читаєте новину «Світ вважає, що нафту необхідно замінити іншими джерелами енергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути