пʼятниця, 12 березня 2010 08:55

Швеція визнала геноцид вірмен. Туреччина образилась

Швеція визнала геноцид вірмен. Туреччина образилась

Парламент Швеції в четвер, 11 березня, проголосував за ухвалення резолюції, в якій події початку 20-го століття в Османській імперії визнаються геноцидом вірменського народу.

Резолюцію підтримували п"ять із семи парламентських фракцій Швеції, однак проти документу виступали МЗС і комітет парламенту з міжнародних справ. У результаті прихильники резолюції домоглися її прийняття з перевагою всього в один голос.

Шведська влада виступали проти визнання геноциду вірмен, оскыльки подібний крок міг ускладнити відносини з Туреччиною, яка заперечує факт винищення вірменського народу. Нещодавно Швецію відвідала турецька делегація, яка вкотре попередила шведську сторону, що прийняття резолюції про геноцид вірмен негативно позначиться на двосторонніх відносинах.

Дізнавшись про резолюцію, прем"єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган скасував візит до Швеції. Ердоган повинен був відвідати Швецію 17 березня в рамках саміту між двома державами.

Крім цього Ердоган виступив із заявою, в якій засудив схвалену шведами резолюцію, яка, за його словами, не відповідає дружнім відносинам, які склалися між Анкарою і Стокгольмом. Ердоган також повідомив, що посол Туреччини в Швеції буде відкликаний до Анкари на консультації.

4 березня аналогічну резолюцію про геноцид вірмен схвалив комітет з міжнародних справ Палати представників Конгресу США. Американські конгресмени прийняли резолюцію також з перевагою всього в один голос. Тепер документ може бути внесений на спільне голосування Палати представників. У свою чергу держсекретар США Хілларі Клінтон вже попередила прихильників резолюції, що вона разом з іншими членами адміністрації постарається заблокувати документ.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Швеція визнала геноцид вірмен. Туреччина образилась». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути