вівторок, 03 листопада 2009 13:54

Суспільство страждає від надлишку інформації про грип - психологи

Суспільство страждає від надлишку інформації про грип - психологи
Паніка навколо епідемії грипу в Україні вигідна тим, хто хоче дестабілізувати ситуацію в суспільстві, вважають психологи.

Так, на думку психолога Олексія Шнеєра, паніка навколо епідемії закінчиться разом з виборчою кампанією.

"Це технологія. Єдина екстраординарність епідемії - вибори. Така ситуація буде відбуватися до тих пір, поки ці технології не втратять актуальності", - заявив психолог Олексій Шнеєр на прес-конференції у вівторок у Києві.

Шнеєр нагадав, що про можливу епідемію говорили ще навесні, і нинішня статистика захворюваності не відрізняється від загальної картини попередніх років.

У свою чергу психолог і член Європейської психотерапевтичної ліги Тетяна Чепова зазначила, що все, що відбувається в країні - реакція людей, повідомлення в ЗМІ - спрямовані на те, щоб паніка мала місце.

Ажіотаж навколо епідемії грипу психологи назвали тільки початком паніки, пік якої ще попереду. Вони заявили, що необхідно зробити все можливе, щоб його уникнути.

"Паніка може підтримуватися двома способами: або відсутністю інформації, або її надлишком", - зазначив Шнеєр, додавши, що в даному випадку суспільство страждає саме від надлишку інформації.

На питання журналістів, чому навколо епідемії грипу ажіотаж більше, ніж навколо СНІДу чи туберкульозу, психологи сказали, що ці захворювання не хвилеподібні, а страх не може бути постійним.

За словами ректора Міжнародного інституту глибинної психології, Світлани Уварової, певний емоційний настрій регулює і фізичний стан. Тому під час "помаранчевої" революції, коли у людей був емоційний підйом, будь-яких масових захворювань не було зафіксовано. А зараз, коли в суспільстві панує страх, люди масово хворіють.

На прес-конференції психологи звернулися до журналістів з проханням не гнатися за рейтингами у висвітленні даної теми. Як заявив Шнеєр, контрзаходи у боротьбі з панікою - це звернення до свідомості і свідомості людини, щоб у суспільстві розсудливо і тверезо сприймали інформацію, яку подають ЗМІ.

Подробности
Зараз ви читаєте новину «Суспільство страждає від надлишку інформації про грип - психологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути