субота, 30 травня 2020 11:00

Сусідські конфлікти: експерт розповів, як вирішувати ситуації і куди звертатися

Сусідські конфлікти: експерт розповів, як вирішувати ситуації і куди звертатися
Кошти за паркан на межі двох ділянок діляться з сусідами наполовину Фото: АСС

Якщо сусіди не хочуть погоджувати межі земельної ділянки, тоді власнику будинку потрібно в першу чергу звернутися в міську або сільську раду залежно від місця проживання, - говорить нотаріус Львівського міського нотаріального округу Ігор Гірняк.

Розповідає Gazeta.ua про те, як вирішувати конфліктами між сусідами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці відмовляються купувати квартири: як забудовники приваблюють клієнтів

Як діяти дальше?

В органі місцевого самоврядування є земельна комісія. На їхнє ім'я необхідно написати заяву, щоб вони у свою чергу створили спеціальну комісію. Разом із землевпорядником вони самотужки міряють обидві ділянки і визначають їх межі. Створений після акт є підставою, щоб людині виділили конкретну частину місцевості. Якщо такий варіант не влаштовує землевласника, тоді потрібно звертатися до суду.

Що робити якщо, на межі є саджанці або інші будівлі когось із сусідів?

Якщо це дерево або кущ і він насправді заважає, то його дозволено зрізати. Те ж стосується і звичайних гілок. Щодо споруд, то їх також дають право зносити. Однак цього можна уникнути, якщо сусіди домовляться про перенесення межі. Таким чином, місце, де є ця будівля, залишається у володінні власника, проте аналогічну частину своєї землі він віддає сусіду. Якщо компромісу досягнути не вдається, тоді необхідно звертатися в суд, щоб споруду знесли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк пояснив, за яких умов іпотека подешевшає до 10%

За чиї кошти потрібно встановлювати паркан?

За гроші того господаря, чия ділянка. Якщо вони хочуть встановити один паркан на межі двох ділянок, то кошти діляться наполовину. У разі, якщо один із сусідів не має наміру платити за відгородження, то повну суму повинен сплачувати той господар, з ініціативи якого споруджують паркан. Найважливіше, щоб він ні на сантиметр не заходив на чужу територію. Тоді її власник матиме повне право добитися в суді знесення огорожі.

Що робити, якщо сусіди почали будівництво на чужій території?

Власнику будинку потрібно звернутися в місцеву раду. Там написати заяви в районний оргвідділ архітектури і землевпоряднику. Перші складають акт про те, що ведеться будівництво, другі, що на чужій території. Людям, які проводять таке незаконне будівництво спершу загрожує адмінвідповідальність. Якщо справа дійде до суду, то наслідком вже буде цивільна відповідальність. І так аж до знесення будинку. Аналогічні дії можна виконувати, якщо будинок на чужій території уже повністю готовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фітнес-модель знялася повністю оголеною у дворі свого дому перед ошелешеними сусідами

Як чинити, якщо з сусідньої території доносяться неприємні запахи?

Якщо сусіди забруднюють територію сміттям чи стічними відходами, то потрібно викликати санітарно-епідеміологічну станцію. Вони складають на порушників акт і штрафують їх. Якщо ж сусіди палять сміття, то в цьому випадку треба дзвонити в пожежну службу. Таким людям загрожує адміністративна відповідальність. Якщо доноситься неприємний запах від, наприклад, сигарет, тоді необхідно телефонувати в поліцію. До останніх потрібно звертатися й тоді, коли на територію регулярно заходять сусідські тварини. Це стосується як і свійської птиці, так і домашніх улюбленців. У жодному разі не можна присвоювати таких тварин. У такому випадку загрожують серйозні штрафи.

Що робити, якщо заважають звуки музики чи ремонту, які лунають з сусіднього будинку?

Усе залежить від години. В Україні заборонено шуміти з 22 ночі до 8 ранку. Якщо сусіди порушують тишу в цей період, то спершу однозначно краще владнати ситуацію без правоохоронних органів. Якщо цього не вдається, то можна викликати поліцію. Вдень згідно санітарних норм максимально допустимий рівень шуму не повинен перевищувати 55 децибел. Його вимірами займається держметрологія.

Якщо одному з сусідів здається, що інший не дотримується встановлених норм, то він може звернутися у вище назване підприємство. Після його співробітники приїдуть і на місці розбиратимуться з проблемою. Однак, якщо в дозволений час рівень шуму менший за норму, то в такому випадку нічого вдіяти не можна. Людям, які перевищують допустимий рівень шуму загрожує адміністративна відповідальність. В перший раз правопорушників лише оштрафують. Вдруге, крім грошей у них конфіскують звуковідтворювальну апаратуру, піротехніку та інші предмети, які стали причиною шуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мотокосу обирають залежно від бур'яну

Яка роль вахтера у під'їзді?

Він не має жодних законних обов'язків. Однак його повноваження можна прописати у статуті об'єднання співвласників багатоквартирного будинку або в контракті, який з ним підписують. Найчастіше вахтерів зобов'язують викликати власників квартир, якщо до останніх приходять гості, також не пропускати в під'їзд сторонніх осіб, прибирати під'їзд, розв'язувати аварійні ситуації, які виникли у будинку: відсутність води, світла чи потоп в одній з квартир тощо.

Що очікує сусіда, який водить в багатоповерховому будинку безхатьків чи алкоголіків у спільний тамбур чи на сходову клітку?

Якщо там перебувають особи, які не проживають у будинку, тоді необхідно викликати правоохоронні органи. Після поліцейські складають адмінпротокол як на сусіда, так і на осіб, які порушують громадський порядок в будинку. Якщо такі особи не порушують закон, то ніякого покарання вони не понесуть. У такій ситуації можна попросити дільничного провести з ними роз'яснювальну бесіду.

Якщо ж у такій ситуації виникне хоча б найменше правопорушення: бійка чи розпиття алкогольних напоїв, аж тоді можна викликати наряд поліції. Якщо правопорушники лаятимуться, тоді їм загрожує штраф від 51 до 119 грн, громадські або виправні роботи і навіть арешт до 15 діб. Якщо особи, що не проживають в будинку погрожуватимуть або кидатимуться з кулаками на будь-кого із його мешканців, то їм загрожує кримінальна відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфлікт між сусідами закінчився двома смертями

Що загрожує особам, які порушують тишу в будинку у недозволений законом час?

Їх очікують штрафні санкції у розмірі від 5 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Наразі це 85-255 гривень. Якщо шум виникає через юридичних осіб - певних організацій, то сума штрафу вища від 255 до 510 гривень. Проте не завжди, коли поліція прибуває на місце події, правопорушники й надалі галасують. У такій ситуації варто залучати сусідів, яким також заважає шум. Вони можуть бути як свідками, так і заявниками. Найкраще, щоб і вони зробили аналогічні дзвінки у правоохоронні органи і поскаржились на порушення тиші. Тоді порушників точно притягнуть до відповідальності і їм доведеться оплачувати штраф.

Що очікує сусіда, який курить на сходовому майданчику чи в під'їзді?

Поліцейські можуть виписати такій особі штраф у розмірі від 51 до 170 гривень. Якщо ж перше грошове стягнення не подіє і сусід протягом року знову куритиме в під'їзді, то його можуть покарати повторно на суму 170-340 гривень. Значно більший штраф доведеться сплатити, якщо сусід викидає сміття на сходовій клітці чи під двері інших мешканців будинку. Тоді суд може зобов'язати порушника заплатити від 340 до 1360 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибрати тихий, але потужний пилосос

Агресивна поведінка у стані алкогольного сп'яніння - одна з найбільш розповсюджених причин конфліктів між сусідами. Окрім неї, до топ-5 причин також входять порушення тиші, куріння на сходовому майданчику чи у під'їзді, викидання сміття під двері чи паркан, якщо мова йде про приватний сектор та незаконне заволодіння власністю чи пошкодження власності.

Зараз ви читаєте новину «Сусідські конфлікти: експерт розповів, як вирішувати ситуації і куди звертатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути