Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2008 11:14

Сума хабара в Україні виросла вдвічі

Сума хабара в Україні виросла вдвічі
За даними міліції, найактивніше корупція процвітає у сфері вирішення земельних питань. Там і більше спроб "дати на лапу" і більше за суму, ніж де б то не було. Як повідомив начальник департаменту Держслужби по боротьбі з економічними злочинами МВС Леонід Скалозуб, рік тому середня сума хабара складала 15-16 тисяч гривень, а сьогодні вже 25-26. Окрім суми, значно збільшилося і число спроб вирішити свої проблеми незаконним шляхом. Цього року зареєстрували в два рази більше випадків, коли чиновникові пропонували хабар в 10 тисяч гривень. Більше 30 тисяч вимагали в 85 випадках, хоча ще в 2007 році ця цифра складала 34 рази.

З 84 хабарів-2008, що потрапили в список, 42 доводиться на землю. Більше всього в цій області вдалося нажитися голові сільської ради в Криму, якому дали аж 26 мільйонів гривень. У Київському МВС розповіли, що окрім вирішення земельних проблем незаконним шляхом в трійку лідерів по корупції також увійшли хабарі в області охорони здоров"я і освіти. Нерідко доводиться платити, щоб отримати дозвіл на оренду. "Якщо ви хочете орендувати приміщення в будівлі, яка належить державі, вам потрібно вирішити питання з адміністратором, - розповів начальник ЦОС головного управління МВС в Києві Володимир Поліщук. - І часто щоб отримати такий дозвіл, доводиться віддавати кругленьку суму. У міліції хабарництво також присутнє. Бувало, ловили і серед своїх".

Експерти відзначають, що суми хабарів в Україні постійно ростуть. Член громадської ради МВС по питаннях прав людини України Володимир Чемерис припускає, що таке зростання пов"язане з інфляцією в країні. Ціни підвищилися на все і цілком логічно, що сума хабара так само виросла. Ціни - в два рази, і хабарі на стільки ж, повідомляє censor.net.ua.

Зараз ви читаєте новину «Сума хабара в Україні виросла вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути