четвер, 25 липня 2013 02:42

"Судять за те, що "Тризуб" носить ім'я Бандери, а не Морозова" - справа Применка
6

Фото: Фото: Тетяна Заровна

23 липня в Донецькому апеляційному суді було призначено розгляд апеляції на вирок у справі "тризубівця" Віталія Применка.

У квітні йому дали 6,5 років в'язниці за статтею "Хуліганство із застосуванням вибухівки". Суд дійшов висновку, що киянин Применко безбудь-якої особистої причини вирішив підірвати машину жительки Слов'янська, з якою не був знайомий. Хоча потерпіла не мала до нього претензій і державний обвинувач визнав, що в справі немає прямих доказів вини.

Активісти ВО "Свобода" з декількох міст Донеччини пікетували суд, вимагаючи звільнити "тризубівця". Вони вважають його політичним в'язнем. Пікетники тримали плакати: "Суддя, схаменися! Свободу невинному!" і "Саджайте бандитів! Свободу Применко!".

"Судді протягнули час до моменту, коли у нас мав завершитися заявлений час акції, але ми вирішили продовжити пікет до вечора. Усвідомивши, що ми не підемо, суд відкрився під час офіційної перерви та голова заявив: потрібно час для аналізу. Розгляд перенесли на 7 серпня", - говорить голова обласної "Свободи" Ігор Славгородський.

Виправдання єдиного сина чекала літня мати. 10 днів до свого арешту Віталій Применко провів у неї в Сіверську (Донецької області) - ремонтував будинок і копав город.

"Йому хтось подзвонив, але Віталій був не радий - у нього залишався всього один день, він хотів закінчити всі роботи. Казав: "Немає у мене часу, чому ви раніше не сказали?". Поїхав вранці в Слов'янськ, повернувся в обід засмучений. "Самі не знають, що хочуть - то приїжджай, то не потрібен", - згадує Галина Герасимівна Применко.

Політичне переслідування її сина-"тризубівця" почалося ще 20 років тому, стверджує пенсіонерка.

"До мене приїхали з СБУ на роботу. І почалося: "Поговоріть з сином, нехай він цю справу кине". Я просила: "Поясніть, що він робить поганого?". Він діток збирав у походи, батьки йому дякували. Але їм нічого було сказати. Крім того, що організація сина носить ім'я Степана Бандери. Звинувачували Віталія в організації бандитського угруповання. А якби цю організацію назвали ім'ям Павлика Морозова, тоді б його не судили. "Ти ж розумієш, що ти живеш в Донбасі! - так говорив суддя в Слов'янську. - Чому ми повинні вести суд українською?". А коли прокурор сказав, що це вимога Віталія законна, то і суддя, і постраждала раптом заговорили українською. Коли він тільки почав брати участь у націоналістичному русі, я казала: "Батогом обуха не переб'єш, вивчись на історика, нехай це буде твій внесок у майбутнє України". Але він хоче, щоб швидше змінювалося життя. "Караюсь, мучусь, але не каюсь", - так і живе", - розповіла Галина Герасимівна.

Нагадаємо, 26 вересня 2011 року в Слов'янський міськвідділ міліції звернулася місцева бізнес-леді Віра Іванівна Креч. Вона повідомила, що з ранку приїхала на роботу, на підприємство "Реактив", поставила авто у звичайному місці. На початку 10-го з офісу вийшов водій. Помітив барсетку під машиною, взяв у руки, побачив дроти, кинув убік. Пролунав вибух, в результаті постраждали три вікна. Потужність заряду була аналогічна тій, яку мають потужні петарди.

Жінка заявила, що підозрює екс-чоловіка - Едуарда Едуардовича Креч, колишнього народного депутата ВР від "Народного руху України" і колишнього президента відкритого акціонерного товариства "Слов'янський содовий завод". На думку потерпілої, метою чоловіка було її залякування. Якраз в цей час між подружжям йшла суперечка щодо поділу майна, яке оцінюється в мільйони.

Применко був затриманий відразу після вибуху. Раніше він був судимий за зберігання зброї і побиття секретаря комітету КПУ. Але на момент вибуху працював вихователем у дитячому санаторії "Ластівка" в Києві, і там відмінно характеризувався. У спробі підірвати машину Применка звинуватили на тій підставі, що в день події він побачив в Слов'янську Едуарда Креча. При цьому Креч залишився свідком. Він повідомив, що викликав Применко, щоб передати в Київ якісь документи. Але до моменту приїзду "тризубівця" виявилося, що вони вже передані. Чому так сталося - пояснити суду не зміг.

"Звинувачення наполягає, що вибух - це була особиста ініціатива Применка. Так він вирішив допомогти людині, яка не була його приятелем і яка навіть не просила про допомогу. Адже Применко - націоналіст і говорить українською - цих доказів суду достатньо", - коментує адвокат Олександр Дейнека.

В суді обвинувачений заявив, що відразу після арешту йому довелося зізнатися у скоєнні вибуху під впливом шантажу. Йому погрожували тим, що постраждають його близькі. З'ясувалося, що Віталій Применко не знав подробиць події, в якій зізнався. Наприклад, точного місця, де знаходилася машина, і куди підклав барсетку. Він зізнався, що застосував амонал. А експерти зробили висновок, що був використаний тротил.

Зараз ви читаєте новину «"Судять за те, що "Тризуб" носить ім'я Бандери, а не Морозова" - справа Применка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути