вівторок, 15 серпня 2023 09:12

Судді уникають оцінювання й тримаються за посади – Галина Чижик

Судді уникають оцінювання й тримаються за посади – Галина Чижик
Понад чотири роки судді залишалися на своїх посадах без проходження другого етапу кваліфікаційного іспиту. Фото: Shutterstock

Вища кваліфікаційна комісія суддів днями оголосила результати іспиту, який склали понад 360 кандидатів на посади суддів з-поміж адвокатів, прокурорів та науковців. Цього практичного етапу іспиту вони чекали більш як чотири роки. Так само понад чотири роки низка чинних суддів залишалася на своїх посадах без проходження другого етапу кваліфікаційного іспиту. Тобто працювали й досі продовжують працювати десятки суддів, які мають негативні висновки Громадської ради доброчесності та купу корупційно-брудних скандалів за своїми плечима.

Таке явище стало можливим через те, що ВККС 2019 року припинила працювати. Відповідно, не було ні іспитів, ні оцінювання, ні Громадської ради доброчесності, повноваження якої закінчилися 2020 року, пояснює координаторка ГРД у 2016-2018 роках Галина Чижик.

"Новий склад ГРД, відповідно, не міг бути сформований, допоки не була сформована ВККС, яка почала працювати, власне, лише влітку цього року. Одне з перших рішень ВККС – це якраз було оголошено про формування нового складу ГРД. Цей орган формують громадські організації, які делегують кандидатів до складу ГРД, зараз на членство в раді є 24 кандидати. І думаю, що до кінця літа цей орган може бути сформовано", – пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український суддя їздив до окупованого Криму. Має квартири в Москві та Севастополі – "Схеми"

У нової ГРД буде багато роботи. Адже крім аналізу діяльності нових суддів їм доведеться розібратися з усіма "старими", які вже мали негативні висновки ГРД про свою роботу, але продовжують сидіти у суддівських кріслах, бо так і не встигли ще чотири роки тому пройти другий етап кваліфікаційних іспитів.

Крім того, ситуація ускладнюється ще й тим, що такі судді пооскаржували свої негативні висновки ГРД в адмінсудах і буцімто "скасували" ці рішення Ради доброчесності, хоч законами така можливість оскарження взагалі не передбачена, зазначила Чижик.

"Юридично оскаржити висновок ГРД в суді неможливо. Але судді що роблять – вони йдуть в адміністративні суди. Там оскаржуються рішення органів державної влади або місцевого самоврядування. ГРД ж не є ні органом державної влади, ні органом місцевого самоврядування, і жодні з ознак чи критеріїв, чи характеристик рішень, які визначені адміністративно-процесуальним законодавством, не кваліфікують жодним чином ГРД чи висновки, які вона ухвалює", – зауважила експертка.

Один із випадків такого оскарження рішення ГРД про недоброчесність судді є, наприклад, у Шевченківському районному суді м. Львова. Там голова цього суду Галина Білінська оскаржила свій негативний висновок (рекомендацію до звільнення) ГРД у Львівському апеляційному адміністративному суді. Це той самий суд, де головував скандально відомий суддя-колядник Ігор Зварич.

Однак, такі кроки судді жодним чином не впливають на висновки ГРД, бо фінально рішення про невідповідність судді посаді приймає ВККС, пояснила Чижик.

"Юридично, за законом, висновки ГРД оскаржити неможливо, і насправді суддям це нічого не допомагає, тому що рішення стосовно того, чи є доброчесним, чи не є доброчесним суддя ухвалює не ГРД. ГРД лише дає факти ВККС. Рішення, які впливають на суддівську кар'єру, ухвалює саме ВККС.

Тому навіть якщо ми закриємо очі на те, що судді, користуючись круговою порукою, фактично вчиняють не юридичні дії, незаконні, я б сказала – коли йдуть в суд, скасовують ці висновки – їм це нічого не допомагає", – наголосила експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голову суду Тандира, який збив на смерть нацгвардійця, залишили у СІЗО

Галина Чижик додала, що кваліфікувати дії таких суддів, які взагалі беруться за розгляд оскаржень висновків ГРД, треба як прояв недоброчесної поведінки.

"Бо це вказує не лише на некомпетентність і непрофесійність таких суддів, але й на те, що вони очевидно усвідомлюють, що роблять, і зухвало йдуть на цей крок, покриваючи своїх негідних колег. Тому я б оцінювала такі факти окремо. І докладала б їх до переліку інших претензій, які є до тих чи інших суддів", – додала вона.

Чижик нагадала, що ключовий запит суспільства до новосформованої ВККС – очистити судову систему і наповнити її гідними та доброчесними фахівцями.

"Це те, з чим не справився попередній склад ВККС, саме тому ми й сформували новий. На відкритому конкурсі, запросивши міжнародних експертів, відбирати цих членів ВККС. Вони зараз нам і продемонструють, власне, чи вони спроможні справитися з цим завданням і чи вони правду говорили на співбесідах і в мотиваційних листах, коли писали, що йдуть виконувати суспільні запити і досягати цілей судової реформи. Тому це буде зараз тест на нову ВККС. Побачимо", – підсумувала вона.

За словами голови ВККС Романа Ігнатова, пріоритетом нової Комісії є саме завершення кваліфікаційного оцінювання суддів.

Зараз ви читаєте новину «Судді уникають оцінювання й тримаються за посади – Галина Чижик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути