пʼятниця, 23 липня 2021 16:50

"Суд звільнив наркоторговців і оштрафував реабілітаційний центр" - готують хрестовий похід до Зеленського
11

До Львова приїхали учасники автопробігу «Шлях Незалежних»
Фото: Валерій Шмаков
Учасники пробігу планують проїхати по 21-му місту України з виступами та прес-конференціями
Пастор і військовий капелан Геннадій Мохненко
Християнський автопробіг триває з 15 липня до 2 серпня
Мета акції — антинаркотична. Вимагають жорсткіше карати наркодиллерів

До Львова приїхали учасники автопробігу в межах міжконфесійної акції "Шлях Незалежних". Її проводять алко- та наркозалежні люди, які успішно пройшли реабілітацію.

Християнський автопробіг триває з 15 липня до 2 серпня. Стартувавши у Маріуполі, уже відвідали Мелітополь, Генічеськ, Херсон, Миколаїв, Одесу, Вінницю, Хмельницький, Чернівці, Івано-Франківськ та Тернопіль. Загалом планують проїхати по 21-му місту України з виступами та прес-конференціями. Організатор акції – громадська організація "Спасіння".

За декілька хвилин до приїзду автоколони біля міської Ратуші збираються хлопці у чорних футболках з логотипом автопробігу. Тримають прапори України та з символом акції. Більшість з них колишні залежні. Розповідають журналістам кожен свою історію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Суглоби викручувало на кожному пальці. Лежати міг тільки на плечах. Ноги закидав на стіну"

"Мені 52 роки, з Маріуполя, капітан десантних військ, пройшов війну в Афганістані. Після поранення в моєму тілі досі є уламки. Після війни багато пив. Допився до того, що важив 58 кг, все пропив, мене покинула дружина. Знайомі, зустрівши мене, переходили на інший бік вулиці, бо просив гроші. 13 років був алкозалежний. Знайомий привів мене у церкву, де я покаявся і прийняв Христа. Моє життя змінилось після того як пройшов реабілітацію. 18 років уже живу вільний від алкоголю. Вдруге одружився, влаштувався на роботу у воєнізовану охорону. Почав займатись пауерліфтингом, здобув звання майстра спорту. Зараз суддя національної категорії та тренер у лікувально-фізкультурному комплексі", - каже кремезний чоловік з спортивними медалями на шиї Володимир.

Генерал поліції став перед наркоманами і вибачився за поведінку своїх підлеглих. Такого в історії України ще не було

З боку вул. Руської на пл. Ринок в'їжджає колона з декількох автомобілів. Очолює колону на мотоциклі пастор і військовий капелан Геннадій Мохненко. На ньому берци, шкіряна байкерська жилетка, темні окуляри та великий металевий хрест на шиї. Відомий як засновник і керівник найбільшого на території бувшого Радянського Союзу дитячого реабілітаційного центру "Республіка Пілігрим" та мережі реабілітаційних центрів для дорослих. Ініціатор антинаркотичної акції "Обридло" та навколосвітнього велопробігу "Світ без сиріт". Батько трьох дітей та 35 прийомних.

Автомобілі паркуються перед міськрадою, а Геннадію дають мікрофон.

Автор: Валерій Шмаков
  Коли Володимир був алкозалежний важив 58 кг
Коли Володимир був алкозалежний важив 58 кг

"Їдемо через всю Україну, у нас десятки машин, дорогою нас супроводжують байкери. Але Львів ми пожаліли і щоб не створювати корків заїхали на площу лише кількома автівками, - говорить пастор спершу російською, а тоді просить пробачення і переходить на українську. Обіцяє досконало її вивчити щойно війна закінчиться.

Учасників пробігу вийшов зустріти директор департаменту "Адміністрація міського голови" Євген Бойко. Його зустрічають оплесками, а пастор згадує, як до їхнього навколосвітнього велопробігу приєднався міський голова Андрій Садовий. Каже — боявся, що мер впаде із ровера на бруківці.

"Сьогодні їдемо щоб привітати нашу країну з Днем Незалежності. З нами капелани ЗСУ, які всю війну на фронті. Сам живу в 15 км від лінії фронту, яку видно з вікна. Служимо там солдатам і цивільним. Та окрім війни, щодня декілька сотень українців вбиває наркомафія. Про це не говорять у новинах. Коли наша акція стартувала з Маріуполя, до мене підійшов священник і каже — пасторе, у мене був вибір прийти сюди, або на похорони наркомана. Того з передозуванням доставили в лікарню, він прийшов в себе, вибіг з палати, пробіг два квартали, впав і помер. У загиблого залишилось двоє дітей", - констатує Мохненко.

Якшо всі реабілітаційні центри в Україні закриються, це буде вибух криміналу, як після амністії 1953 року

Під час промови дехто із колишніх наркоманів розгортає аркуші паперу. Зліва червоним фломастером написана кількість років своєї залежності, а справа зеленим кольором — роки тверезості.

"Вчора їздили передавати привіт суду у Тернополі, який звільнив з-під варти наркоторговців. Просто взяли і відпустили. І ті ж судді оштрафували християнський реабілітаційний центр на 17 тис. грн. за те, що чогось там не вистачає у протипожежній безпеці. Центр, який рятує жертв цих наркодиллерів. З тих центрів потрібно здувати пил, а пасторам ставити пам'ятники", - продовжує Геннадій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спала раз на місяць, їла – раз на тиждень, за вісім років нічого не готувала

Історій про порятунок людей у таких центрах безліч. Показує на одного з учасників пробігу капелана ЗСУ та батька 16 прийомних дітей Альберта Хом'яка, який колись ледь живий переступив поріг реабілітаційного центру. Питає скільки років наркозалежності у нього за спиною. Той відповідає, що 10, а 24 роки уже живе без наркотиків. Інший капелан зізнається, що 20 років був алкозалежним, а після реабілітації став пастором та магістром богослів'я.

Автор: Валерій Шмаков
  Пастор і військовий капелан Геннадій Мохненко
Пастор і військовий капелан Геннадій Мохненко

Учасики автопробігу лобіюють зміни до законів, які дозволять захистити реабілітаційні центри.

"В Україні за 30 років незалежності десятки тисяч людей отримали звільнення від алко- і наркозалежнсоті в християнських реабілітаційних центрах. Та є регіони, де чиновники знущаються над центрами. Два місяці тому в християнський центр у Генічеську на 12-ти машинах увірвались співробітники СБУ в бронежилетах і з автоматами. Начебто вони Крим звільняють. Наступного дня опублікували звіт, що розкрили центр, який працює в них під носом, в самому центрі міста і звільнили 80 рабів. Рабством назвали те, що залежні доять корів у корівнику. А ще у пастора у сарайчику є маленький бізнес - обтягує по три дивани в місяць. І там хлопців, у яких сколені всі руки, бабуся вчить ремеслу. Приїхав туди особисто, питаю одного із залежних хто він. Каже — поліцейський, бухав сильно, має поранення, сім'я розпалась. Питаю чи силою тут тримають. Відповідає — ні, привіз сюди друг дільничий. Це перше місце, де протверезів за останні роки. Підходжу до іншого, каже — колишній військовий, бомжувув, а тут не те що не п'ю, не курю навіть", - розповідає пастор.

Бабцю алкоголічку привезли в райвідділ, налили стакан водки і кажуть — пий і пиши, що тебе в реабілітаційному центрі силою тримають

Обурюється, що коли діти помирали від наркотиків в підвалах, туди не приходила санстанція і пожежна охорона. А коли почали забирати їх до себе стало багато комісій, перевірок і скарг в прокуратуру.

"Якшо всі реабілітаційні центри в Україні закриються, це буде вибух криміналу, як після амністії 1953 року. У Маріуполі була історія, коли приїхали силовики в центр і забрали декілька людей. Бабцю алкоголічку привезли в райвідділ, налили стакан водки і кажуть — пий і пиши, що тебе там силою тримають. Старуха п'яниця каже - ви що творите офіцери? Я там вперше в житті протверезіла! Послала їх подалі і це все на відео нам розповіла. Відео принесли генералу поліції області, до речі западенець, красава. Він приїхав в центр, поговорив в людьми а тоді став перед наркоманами і вибачився за поведінку своїх підлеглих і обіцяв розібратися. Такого в історії України ще не було", - захопливо каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зловили чоловіків із рекордною партією героїну. Його вартість вражає

Зізнається, що чув історії, коли бандити організовували реабілітаційні центри, щоб відкачувати від наркотиків свою братву.

"Їх там б'ють, прив'язують ланцюгами. Якшо таке десь є, дайте нам знати, ми готові приїхати і самі звільняти тих людей, - додає Мохненко. До нього на електричній інвалідній колясці під'їжджає пастор та керівник хоспісу "Тиха гавань" у Приазовському монастирі Валерій Тимаков - "У нього ноги не ходять, а він керує хоспісом. Нам іноді привозять немічних старих людей і просто кидають на поріг. Ми їх забираємо. Умови далеко не найкращі, але за старічками доглядають, миють, памперси міняють і ті доживають по-людськи. Якщо прийде перевірка, то звісно знайдуть багато порушень"

Автор: Валерій Шмаков
  Пастор та керівник хоспісу “Тиха гавань” у Приазовському монастирі Валерій Тимаков пересувається на інвалідному кріслі
Пастор та керівник хоспісу “Тиха гавань” у Приазовському монастирі Валерій Тимаков пересувається на інвалідному кріслі

Запевняє, що зміни до закону дозволять примусово поміщати залежного в реабілітаційний центр опираючись на свідчення про його залежність родичів, лікарів і правоохоронців.

"Раніше мені дзвонили батьки і казали — поможіть, помирає син! Я приїжджав, забирав наркоманів з підвалів, віз в ребцентр, відкачували. Навіть коли ті кричали - Дай мені здохнути, не чіпай! Потім дякували, що до життя повернув. Якось забирав сина нардепа, відвіз до себе додому, поклав у своє ліжко. Сам ліг біля порога, щоб той він вночі за наркотиками не втік, щоб за ногу упіймати. Сьогодні ми це перестали робити, бо юридично не захищені. Якщо залежний напише заяву, що його викрали мене можуть посадити за викрадення людини", - зазначає Геннадій Мохненко.

Окрім цього законопроект дозволить давати шанс наркозалежним не потрапляти до в'язниці за дрібні злочини.

"Якщо хтось під наркотиками вчинив злочин невеликої тяжкості, їх кидають в тюрму, де людину доламує система. Новий закон дасть можливість судді призначати покарання на вибір — рік тюрми або реабілітація. Так людина отримує шанс заміть зламаного життя в тюрмі. Вимагаємо посилити покарання наркодиллерам, а не арештовувати бідолах-наркоманів і звітувати, що це і є боротьба з наркоторгівлею", - додає пастор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водій під наркотиками вбив жінку і розніс АЗС

25 липня учасники пробігу планують провести в Маріїнському парку Києва концертний вечір, а зранку 26 липня акцію під стінами Офісу президента України.

"Попередьте хтось президента, що колишні наркомани їдуть до нього хрестовим походом, в хорошому сенсі слова", - жартують активісти.

На завершення Євген Бойко дарує Геннадію Мохненку пам'ятну монету із гербом Львова. Пастор у свою чергу дарує власну книгу про безпритульних дітей "Непедагогічна поема" а також передає петицію із диском із документальними фільмами про нього.

"Тільки не лякайтеся, там два фільми про мене колись "Раша Тудей" зняли. Потім їх мабуть чекало велике розчарування, коли виявилось, що я бандерівець", - усміхається Мохненко, - "А ще про мене Голівуд кіно зняв "Майже святий". Я можливо єдина людина в СНД про яку Голівуд кіно знімає".

Із наркотиками в Україні ситуація схожа на ситуацію в цілому в Євросоюзі.

Найбільш поширеним наркотиком у нас є канабіс - марихуана, анаша, конопля, гашиш. І за кількістю його вживання, і за кількістю вилучень. Аудиторія, в основному, молодіжна, розповів Голова Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіціі Андрій Кіхтенко.

Зараз ви читаєте новину «"Суд звільнив наркоторговців і оштрафував реабілітаційний центр" - готують хрестовий похід до Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути