Ексклюзиви
пʼятниця, 18 січня 2008 16:46

Створені контактні лінзи з мікросхемами усередині (ФОТО)

Інженери і учені з університету Вашингтона (University of Washington) на чолі з професором Бабаком Парвізом (Babak Parviz) вперше з"єднали мікросхеми і мініатюрні джерела світла з біологічно сумісним гнучким і прозорим матеріалом, створивши контактні лінзи, які здатні виводити у поле зору власника різні зображення.

Перші зразки лінз-мікросхем з металевими контактами випробовували кролики, які "з"ясували", що новинка безпечна.

Лінза містить мікросхему і решітку з червоних світлодіодів. Поки їх ще не включали. Кролики лише носили ці лінзи протягом 20 хвилин, щоб учені могли перевірити, чи не подразнює цей пристрій око.

Такі контактні лінзи можуть допомогти поліпшити зір слабозрячих людей або створити перед очима водія віртуальну приладову дошку, або забезпечити серфінг в Інтернеті під час руху, або занурити гравців у віртуальний світ без обмеження рук.


Дослідники створили металеві провідники завтовшки в декілька нанометрів і світлодіоди з поперечником всього в третину міліметра. Набір таких деталей утворив щось схоже на порошок, де кожна частинка володіла специфічною формою і неповторними краями, що дозволяють під"єднати лише "компліментарний" шматочок майбутньої схеми.

Цей порошок автори нової технології розсипали на поверхню пластика, де намічена схема збиралася сама собою, завдяки капілярним силам між мікроскопічними компонентами.

Парвіз пояснює, що навколо зіниці і радужки очного яблука є достатньо багато відкритої площі, де можна було б розміщувати різні пристрої поза полем зору людини.

Автори незвичайної лінзи мають намір надалі додати в неї схему для безпровідного двостороннього зв"язку. І хоча до впровадження в такий прилад повноцінного напівпрозорого екрану - далеко, версія з порівняно невеликим числом пікселів може бути готова в найближчому майбутньому, повідомляє membrana.ru.

Фото: University of Washington.

Зараз ви читаєте новину «Створені контактні лінзи з мікросхемами усередині (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути