Ексклюзиви
середа, 08 червня 2016 12:28

Студенти не зацікавлені у покращенні якості освіти - дослідження

Студенти не зацікавлені у покращенні якості освіти - дослідження
фото: itogi.ru

Українські студенти не готові жертвувати бюджетними місяцями в університетах заради кращої якості навчання. Про це свідчать результати опитування студентів, проведені на замовлення аналітичного центру CEDOS.

На питання "Чи пiдтримуєте ви скорочення кiлькостi бюджетних мiсць, якi уряд видiляє щороку унiверситетам, якщо таке скорочення призведе до пiдвищення якостi навчальних програм" лише 16% студентів відповіли позитивно. 69% опитаних не підтримали цієї тези, а 15% - не визначилися. Серед студентів, які вчаться на бюджетній формі, відповіли так 71%, проти - 19% за і тільки 10% не визначились.

"Ми тривалий час говорили про доступ до освіти. Питання було і залишається ключовим, але потрібно говорити про якість. Важливо розуміти, яка кількість випускників з вищою освітою нам потрібна. Нині всі волають, що бракує кваліфікованих робітників, піднімати держзамовлення нема сенсу. Ринок праці не потребує такої кількості працівників із вищою освітою. Не достатньо видати диплом про вищу освіту - важливо дати якісну освіту. Коли не вистачає для медиків та інженерів обладнання для навчання, нема можливості нормально пройти практику, то ми робимо їм ведмежу послугу, випускаючи не співмірну кількість фахівців. Те, що студенти не готові поступитися кількістю місць заради якості - насторожує щодо мотивації студентів. У мене на зустрічах студенти постійно питають, коли збільшать стипендію. Коли в лабораторії з'являться реактиви для дослідів, чому програма відповідає 70-м рокам минулого століття - не запитують", - розповіла Інна Совсун, перший заступник міністра освіти та науки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Абітурієнтам бракує інформації про ВНЗ і спеціальності - опитування

Держава витрачає на підготовку лікарів вдвічі менше, ніж навчання культурологів. В цьому аналітики бачать проблему, оскільки через це якість освіти медиків є низькою.

"У всіх країнах підготовка медиків та ветеринарів є найдорожчою для держави. Якщо ми зробимо перерозподіл, то на інженерні спеціальності витрачатимуть більше, ніж на гуманітаріїв і суспільні. На медичні напрями йтиме більше грошей, ніж на інженерні. Це спричинить скорочення бюджетних місць. Якщо залишити фінансування на поточному рівні, але переконфігурувати його в середині - скоротиться кількість місць, а університети отримуватимуть адекватну суму грошей на навчання одного студента", - каже Єгор Стадний, виконавчий директор аналітичного центру CEDOS.

За словами Єгора Стадного, держзамовлення буде зменшуватися. Якщо це відбудеться не внаслідок державної політики, то цьому посприяє демографічна ситуація.

Нагадаємо, більшості студентів, які навчаються на стаціонарі українських вузів,стипендії вистачає на життя, але виникають труднощі з покупкою речей тривало вжитку.

Зараз ви читаєте новину «Студенти не зацікавлені у покращенні якості освіти - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути