понеділок, 30 серпня 2010 08:43

Студенти платитимуть за відвідування бібліотеки в позаурочні години

Студенти платитимуть за відвідування бібліотеки в позаурочні години

Кабмін прийняв кілька постанов, що стосуються освіти, серед яких - перелік платних послуг, які можуть надаватися у вишах.

У переліку є як ті, які вже дуже давно є платними (наприклад, ламінація, ксерокопіювання або отримання другої вищої освіти), так і нові ("пеня" за пропущені заняття і за послуги бібліотек в позаурочні години). Студенти кажуть: неофіційно в деяких ВНЗ за це вже давно беруть гроші.

Керівництво вишів вважає, що платні послуги - вірне рішення.

"Викладачеві за понаднормову роботу треба платити? Так", - упевнений ректор Тернопільського педуніверситету Володимир Кравець.

Студенти нововведеннями незадоволені, але відзначають, що "розкривати гаманець" звикли. "У нас пропуск заняття з неповажної причини - 28 гривень", - каже студентка Національного медуніверситету.

Згідно з постановою, платним стає також Зовнішнє незалежне оцінювання (тестування).

"Звісно, це стосується не всіх тестів, - пояснив заступник міністра освіти Ірина Зайцева. - Основні 3 предмети будуть безкоштовними, але якщо людина хоче здавати більше, або хоче поліпшити свій результат за минулий рік, вона повинна платити за це".

Платною стане і студентська (курсантська та ін) форма у вишах, де вона потрібна. Хоча, найчастіше, за неї курсанти платять і так.

"У нас тільки сироти отримують форму безкоштовно, - розповів перший проректор НАУ Максим Луцький. - Решта платять близько 1000 гривень за комплект".

У подальших планах Міносвіти - повернути вступні іспити у ВНЗ, окрім тестування, а також позбавляти стипендії студентів за "трійку" в заліковці.

Нагадаємо також, що прем'єр-міністр Микола Азаров оголосив про необхідність регулярно проводити перевірки якості знань українців після закінчення навчання у вищих навчальних закладах.

"Необхідно провести оцінку якості одержаних випускниками знань. Такі перевірки необхідно проводити як на останніх курсах (навчання), так і через 3, 5 і більше років після закінчення ВНЗ", - сказав Азаров.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Студенти платитимуть за відвідування бібліотеки в позаурочні години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути