вівторок, 10 серпня 2010 14:45

Повернення вступних іспитів - це два кроки назад - екс-міністр

Повернення вступних іспитів - це два кроки назад - екс-міністр

Повернення вступних іспитів до вузу - це не просто крок назад, а два кроки назад.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко.

"Повернення вступних іспитів це не просто крок назад, а два кроки. Справа в тому, що по зовнішньому незалежному оцінюванню ми зробили тільки перший крок, ми почали його застосовувати як засіб вступу до вищих навчальних закладів, але ж ми не зробили головного. Ми не зробили його джерелом інформації про якість української освіти. Воно має стати тією інформаційною базою, яке дасть нам можливість оцінити українську освіту правдиво і чесно", - заявив Ніколаєнко.

"Тобто ми з цього масиву даних (результатів тестування - ред) маємо взяти дані, як відбувається процес навчання у регіоні, у школі. Дві школи знаходяться в одному і тому самому регіоні, а результати можуть бути різні, а є і якійсь загальні підходи. Наприклад слабо у нас з вивченням фізики. Що уряд має зробити: змінити підготовку вчителів, стимулювати вчителів, зміцнити лабораторну базу...Ми ж не зробили основного", - наголосив екс-чиновник.

Він також заявив, що наприкінці 2005 року замовив Інституту соціології дослідження стосовно того, яким чином студенти вступали до вишів.

"В результаті, зокрема виявилося, що на Заході та Півдні понад 20% вступало до вузів за хабарі чи по дзвінках, у Центрі 12-14%.На Сході близько 10%. Що ми хочемо повернутися у ті часи?", - запитує Ніколаєнко.

"На сьогоднішній день близько 70% абітурієнтів, які вступали до університетів, ставляться до зовнішнього оцінювання позитивно. Я закликаю людей, які відповідають за прийняття рішень дослухатися до думки громадськості", - резюмував Ніколаєнко.

Нагадаємо, що 10 серпня міністр освіти Дмитро Табачник не виключив, що абітурієнти окрім тестів будуть складати вступні іспити до вишів.

Зараз ви читаєте новину «Повернення вступних іспитів - це два кроки назад - екс-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути