пʼятниця, 23 квітня 2021 11:02

Страсний тиждень: коли починається, головні традиції та заборони

Страсний тиждень: коли починається, головні традиції та заборони
Свято Великодня починається у Велику суботу. Фото: pixabay.com

Страсний тиждень 2021 року розпочнеться 26 квітня й завершиться 2 травня. Останній перед Великоднем тиждень вважається найсуворішим. Це час, коли необхідно зосередитися на роздумах про таємницю Страстей Христових.

Віряни згадують страждання Ісуса Христа. У цей час тримають особливо суворий піст. У такий спосіб православні і греко-католики намагаються гідно підготувати себе до зустрічі Христового Воскресіння. Тим, хто до цього не постував, бажано спробувати витримати хоча б цей тиждень. Забороняється їсти м'ясо, рибу, птицю, яйця, молочні продукти, шоколад, макарони, білий хліб, соління, прянощі й уживати алкоголь.

У православних календарях цей тиждень називають страсною седмицею. Вірянин, зокрема той, хто тримає піст, може зіткнутися в цей період із несподіваними ситуаціями. Можливі раптові труднощі, але не варто ухвалювати жодних рішень на емоціях і без молитви. Якщо дозволяють карантинні умови, краще в ці дні відвідати храм.

У Чистий четвер потрібно прибирати оселю. Так можна позбутися всього негативу, який накопичився в помешканні впродовж року. Вважається, що в кого в Чистий четвер у будинку бруд, той увесь рік проведе у сварках. Це останній день перед Великоднем, коли можна займатися господарськими справами. З Чистого четверга на Страсну п'ятницю не варто залишати брудний посуд і замочену, але не випрану білизну. Господині цього дня випікають паски, розфарбовують яйця. Воду після прибирання не можна виливати в будинку, її необхідно виносити якомога далі. Не варто допускати неприємні думки, накопичувати образи, сваритися, провокувати конфліктні ситуації. Не треба шкодувати про старі речі.

У Страсну п'ятницю за біблійним переказом розіп'яли Ісуса Христа. У цей день християни зазвичай ходять до церкви й приносять 12 свічок, які розставляють в оселі. Віряни в цей день нічого не їдять до винесення плащаниці з вівтаря на середину церкви. Раніше люди вірили, що цього дня не можна стригтися, заплітати й фарбувати волосся, бо можна втратити здоров'я. Шматочок паски, випеченої в Страсну п'ятницю, зберігали за іконами в кутку до наступного Великоднього тижня.

Свято Великодня починається у Велику суботу. У цей день розпочинається освячення великодньої їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Працювати категорично забороняється" - розповіли про традиції перед Великоднем

Різниця в даті святкування Великодня католиків і православних вірян пояснюється датою, від якої відраховується перший весняний повний місяць. Про це розповів архієпископ Православної церкви України Євстратій Зоря.

Зараз ви читаєте новину «Страсний тиждень: коли починається, головні традиції та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути