пʼятниця, 19 квітня 2019 10:15

Страсна п'ятниця — історія, звичаї та обряди

Страсна п'ятниця — історія, звичаї та обряди
Великдень цьогоріч припадає на 28 квітня, а Страсна п'ятниця — 26 квітня. Фото: УНІАН.

Страсна або Велика п'ятниця — один із днів Страсного тижня, остання п'ятниця перед Великоднем. У православних всього світу найскорботніший день у році. Страсна п'ятниця є перехідним святом. Її дата щороку міняється.

Великдень цьогоріч припадає на 28 квітня, а Страсна п'ятниця — 26 квітня.

Страсна п'ятниця присвячена спогадам про страждання Ісуса Христа. Цього дня Ісус Христос, засуджений до розп'яття, із терновим вінком на голові ніс свій хрест на Голгофу, де був розп'ятий. Згідно з переказами, Ісус провисів на хресті 6 годин. Останніми його словами були: "Звершилося... Отче! у руки Твої віддаю дух Мій". Щоб переконатися в смерті розп'ятого, один із вояків проколов його ребро, з якого витекли кров і вода, – за одним із тлумачень, символи майбутніх таїнств Євхаристії та Хрещення.

Страсна п'ятниця є одним із найсуворіших днів Великого посту. Тому цього дня краще утриматися від вживання будь-якої їжі. Дозволяється вживати лише хліб та водутільки після виносу Плащаниці під час вечірньої служби в церкві. Під забороною в Страсну п'ятницю також алкоголь. Проте є винятки, які діють протягом всього посту. У Страсну п'ятницю вагітні та годуючі жінки, діти, старі, хворі та мандрівники можуть не дотримуватися посту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали відео будівництва легендарної коломийської писанки

У ніч на Страсну п'ятницю в церквах проходить служба, що зветься "Дванадцятьма Євангеліями". Триває всю ніч. Богослужіння скаладається з прочитань євангельського оповідання, яке розповідає про страждання Ісуса Христа. Із служби приносять додому 12 свічок, які розставляють у різних частинах житла. Їм треба дати догоріти до кінця. За переказами, це принесе достаток у дім, удачу, радість і добробут на наступний рік.

Оскільки Страсна п'ятниця є скорботним днем, категорично заборонено будь-які святкування. Також цього дня не можна займатися домашньою роботою: шити, прати, прасувати, готувати, прибирати. Також не можна стригтися і проводити косметичні процедури.

Усі приготування до Великодня, включаючи випічку пасок і прибирання будинку, слід провести у Чистий четвер. Однак є розбіжності в питанні, чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю. Деякі господині вважають за краще готувати паски і фарбувати яйця саме цього дня. За звичаєм, щоб паска вийшла пишною та смачною, ніхто не повинен бачити тісто, а коли вона буде випікатися в духовці, не можна голосно розмовляти і ляскати дверима.

Якщо цього дня спекти паску, вона ніколи не зіпсується, не покриється цвіллю та буде володіти цілющою силою виліковувати від хвороб, вбереже будинок від стихійних лих. Перед тим як взятися за роботу, господиня повинна прочитати молитву "Отче наш", а потім промовити "Господи, благослови" і починати замішувати тісто.

Українців просять не нести пластикові квіти на цвинтар.

Зараз ви читаєте новину «Страсна п'ятниця — історія, звичаї та обряди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути