четвер, 29 листопада 2007 17:40

Страсбурзький суд зобов"язав РФ виплатити мешканці Інгушетії 60 тис євро

Страсбурзький суд зобов"язав РФ виплатити мешканці Інгушетії 60 тис євро
Європейський суд з прав людини зобов"язав Росію виплатити громадянці РФ Заїнап Тангієвій 60 тисяч євро морального збитку за загибель її родичів під час антитерористичної операції в Чечні в 1999 році, йдеться в комюніке суду.

Заїнап Тангієва 1958 року народження в даний час живе в Інгушетії, проте раніше жила в Чечні. Її позов проти Росії грунтований на твердженні, що її мати Кіржан Гадаборчєва, батько Абдул-Вагап Тангів і дядько Ісмаїл Гадаборчєв були убиті російськими військовими в січні 2000 року.

У жовтні 1999 під час антитерористичної операції в Грозному сім"я Тангієвої (вона сама, мати, батько, дядько і сестра) сховалася в підвалі свого будинку на вулиці Державіна в Старопромисловському районі міста. В кінці грудня жінка вирішила перебратися в безпечніший підвал на вулиці Пугачова, родичі ж залишилися в своєму будинку. Через місяць, вирішивши покинути Грозний, Тангієва зайшла попрощатися з сім"єю, проте будинок був підпалений. Пізніше в згорілій будівлі були знайдені залишки її батька (з вогнепальним пораненням), матері і дядька.

Тангієва неодноразово зверталася в російські судові інстанції, щоб відновити правосуддя, проте розслідування велося неадекватно, відзначає суд.

Страсбурзький суд побачив в справі порушення статті 2 Європейських конвенції про права людини (право на життя), а також статей 13 (право на ефективний засіб правового захисту) і статті 38 параграфа 1 (проведення розслідування).

За даними апарату управління з прав людини РФ, зараз до Страсбурзького суду громадянами Росії проти своєї країни подано близько 20 тисяч позовів. Значна частина з них - справи жителів Чечні.

Сьогодні на пізніх стадіях розгляду в Страсбурзі знаходяться близько 200 позовів, поданих жителями Чечні. У них йдеться про події більш ніж семирічної давності, але коли будуть винесені ухвали, невідомо, оскільки процес судочинства в Європейському суді з прав людини є дуже тривалим, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Страсбурзький суд зобов"язав РФ виплатити мешканці Інгушетії 60 тис євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути